Hoppet fra flammedøden

- Hjelp meg! Vær så snill! Hjerteskjærende skrik møtte brannmenn og redningsmannskaper i Oslo i natt. Beboere reddet seg fra katastrofebrannen ved å kaste seg fra taket av bygården i Fredensborgveien 41 i Oslo sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første gang publisert 20. mars 05.41.

En kvinne (25) pådro seg livstruende bryst- og hodeskader da hun måtte hoppe fra femte etasje for å slippe unna flammene. Tilstanden hennes er kritisk og ustabil, meldes det fra Ullevål sykehus. Det ble først feilaktig meldt at kvinnen var funnet omkommet. Ti av beboerne måtte behandles for røykskader, sju av dem ble innlagt på sjukehus.

Ifølge Folkeregisteret bor dt 50 personer i huset. Klokka 06 i morges hadde politiet registrert at 46 beboere hadde kommet seg ut. Men politiet regner ikke med at noen ligger igjen inne på branntomta.

- Informasjonen fra Folkeregisteret behøver ikke å stemme. Blant annet vet vi at kvinnen som ligger på Ullevål ikke er registrert med adresse i bygården. Ingen er meldt savnet etter brannen. Vi går ut fra at alle som oppholdt seg huset er reddet ut, sier vaktleder Sindre Flaate ved kriminalvakten i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Brannvesenet drev i morgentimene i dag etterslukking av storbrannen.

Da Dagbladet kom til åstedet ved halv ett tiden i natt, beordret brannmenn beboere til å kaste seg fra taket av den fem etasjers høye bygården.

- Hjelp meg, vær så snill, gråt ei ung jente, som stod på toppen av bygningen.

- Du må hoppe, beordret brannvesenet via megafon.

- Jeg tør ikke! Hjelp!

- Du må hoppe. Hører du!

Jenta stod innhyllet i røyk og flammer på toppen av taket. Til slutt tok hun mot til seg og kastet seg ut fra taket. Hun landet i en av de to oppblåste putene som redningsmannskapene hadde blåst opp utenfor huset. Til tross for at hun var sotete, lyste ansiktet likblekt. Det rant blod fra nesa, men ellers var hun uskadd. Brannmannskap hjalp jenta inn i en ventende ambulanse.

- Eksplosiv

I natt var det uklart hva som var årsaken til den voldsomme brannen i Fredensborgveien.

- Jeg ble vekket av ropene om hjelp. Jeg trodde først at det var en trafikkulykke. Da jeg løp ut, så jeg dette mareritter. Det er helt uvirkelig. Noen må hjelpe de stakkars menneskene, sier Unni Karstensen. Hun bor på andre siden av bygården.

- Det må ha skjedd fryktelig fort. Jeg kan ikke forstå dette, sier hun til Dagbladet.

Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 01.14 og rykket ut med tre biler. Da mannskapene så dimensjonene over brannen ble samtlige tilgjengelige mannskap og utstyr kalt inn. I natt var alle ambulanser kalt inn, og flere beordret til Oslo fra omkringliggende distrikt.

Røykutvikling

- Vi har brakt sju personer til sykehus. Vi evakuerer nå bygg i nabogatene på grunn av den kraftige røykutviklingen. Vi bringer de evakuerte til Oslo Plaza, opplyste skadestedsleder Arild Kragset til Dagbladet i natt. Ved 02.30-tida visste redningsmannskapene fortsatt ikke om det var folk igjen i den brennende bygningen.

- Flammene stod ut av vinduene da redningsmannskapene kom til stedet. Vi regner med at de fleste har klart å redde seg ut selv, men dette har vi ikke full oversikt over, opplyser Kragset.

- Dette er det jævligste jeg har sett. Jeg fatter ikke hvordan brann kan spre seg så fort, sa Kent Mikalsen til Dagbladet. Han var en av de første øyenvitnene som kom til stedet.

- Jeg vet ikke noe annet enn at det stod masse røyk ut av vinduene.

KATASTROFEBRANNEN: Dette var scenariet i Fredensborgveien i Oslo Sentrum klokka 02.30 i natt: Hele bygården var overtent og redningsmannskapene fryktet at flammene skulle spre seg.
HOPPET FRA FLAMMENE: - Jeg tør ikke hoppe, skrek den fortvilte jenta til redningsmannskapene. - Du må, brølte en brannmann i megafon, til jenta som sto innhyllet i flammer på taket av bygården. Til slutt kastet hun seg ut i lufta og landet i brannseglet.