Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Young Bloods-leder for retten

Hoppet fra tredje etasje under razzia

Han har vært i politiets søkelys i 13 år. I dag skulle han for første gang svare på anklager om drapsforsøk og kidnapping, men nektet å svare på spørsmål.

TILTALT: Den antatte lederen for den kriminelle gjengen Young Bloods begynte sin forklaring i retten i dag. Foto: Politiet.
TILTALT: Den antatte lederen for den kriminelle gjengen Young Bloods begynte sin forklaring i retten i dag. Foto: Politiet. Vis mer

Mens Norge feiret nasjonaldagen i 2012, reiste for politiet ukjente bevæpnede personer til Furuset i Oslo.

Der oppsøkte de en mann som politiet i lang tid har knyttet til den kriminelle gjengen Furuset Bad Boys. Der oppsto det en konfrontasjon og i reneste ville vesten-stil regnet det kuler som skal ha truffet dør og ruter i et inngangsparti i et tett bebodd område.

Lederskikkelsen i Furuset Bad Boys ble truffet av en hagleladning i hofta, men takket være rask legehjelp overlevde den nå 36 år gamle mannen.

TILTALT FOR DRAPSFORSØK: Den antatte 29-åringen er utpekt av politiet som en leder i den kriminelle gjengen Young Bloods. Da han skulle forklare seg, benyttet han retten til å ikke forklare seg. Foto: Politiet.
TILTALT FOR DRAPSFORSØK: Den antatte 29-åringen er utpekt av politiet som en leder i den kriminelle gjengen Young Bloods. Da han skulle forklare seg, benyttet han retten til å ikke forklare seg. Foto: Politiet. Vis mer

Den nå 29 år gamle mannen som er tiltalt for drapsforsøket har vært på politiets radar i 13 år. I 2007 figurerte han i politiets lister som medlem av det som ble kalt Holmlia-gjengen. Da var han 16 år.

Men selv om han var i politiets lister, har han aldri blitt tiltalt for straffbare forhold før nå.

Ville ikke svare

Tirsdag startet rettssaken og i dag skulle 29-åringen forklare seg.

Flere av 29-åringens venner satt på tilhørerbenken da 29-åringen tok plass i vitneboksen.

Han begynte med å lese en kort redegjørelse.

- Det som skjedde med den fornærmede er feil. Det skulle aldri skjedd. Derfor møtte jeg han seks måneder seinere. Jeg ville skape fred. Det oppnådde jeg.

Han fortsatte med å si at han ikke ville svare på spørsmål fra aktor og at han ønsker at det skal leses fra politiforklaringen.

Forsvarer Øyvind Bratlien sier 29-åringen benytter seg av sin rett til å ikke forklare seg.

- Han ga en kort forklaring der han sa at målet var å skape fred, og at det ble fred. Han sier at han ikke vil utsette den freden for fare ved å svare på spørsmål.

- Frykter han at det han sier her kan skape konflikt nå i ettertid?

- Jeg vil ikke spekulere i hva han mente med det.

Avhør

Aktoratet tok et minutts pause etter den tiltaltes redegjørelse og fortsatte med at politijurist Nina Bakken leste fra 29-åringens politiforklaring.

AKTOR: Nina Bakken er politijurist og aktor i saken sammen med statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
AKTOR: Nina Bakken er politijurist og aktor i saken sammen med statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Ifølge forklaringen som ble gitt til politiet, fikk 29-åringen vite om hvem som var skutt fra kamerater 18. mai og at han ikke har møtt eller kjenner den fornærmede. Han forklarer også at han ikke kjenner til adressen til åstedet for skyteepisoden.

Da politiet ba han om å fritt fortelle fra 17. mai kommer det fram at han og flere oppsøkte arbeidsplassen til den fornærmede i saken. 36-åringen var ikke på jobb og den antatte gjenglederen dro tilbake til Holmlia.

Den tiltalte 29-åringen har forklart at han seinere på kvelden ikke hadde med seg mobiltelefon, men da han kom hjem seinere på kvelden fant han telefonen under noen klær.

- Da så han at han hadde fått en del meldinger, der det blant annet sto «horeunge», «vi skal drepe deg» og «vi er utafor huset ditt», leser Nina Bakken fra politiforklaringen.

29-åringen skal da ha fått sjokk og stivnet helt. Ifølge forklaringen skal han ha roet seg ned da han besøkte venner på Prinsdal.

På spørsmål om han er en del av en gruppering eller gjeng, svarer 29-åringen:

- Nei, nei, nei.

Hoppet fra tredje etasje

29-åringen fortalte i avhør hva han tenkte da han fikk vite at det var mannen han og kompisene hadde forsøkt å oppsøke på 17. mai, som var skutt.

«Det var den sykeste uflaksen man kan ha, jeg lover deg », sa 29-åringen.

Det blir videre lest fra forklaringen at han var til stede i en leilighet på Holmlia da politiet gjorde et anslag kort tid etter drapsforsøket på Furuset.

Ifølge politiforklaringen så han maskingevær og hjelmer og fikk sjokk. Han valgte å hoppe ut av verandaen da han skjønte at det var politi.

Leiligheten ligger i tredje etasje og han forklarer at han fikk blåmerker og knakk et par tenner. Telefonen skal ha blitt liggende igjen.

Slik lød politiets oppsummering av 29-åringens forklaring:

«Han stakk fordi han var livredd og ikke ville ikke bli tatt av politiet da det gikk rykter om at Holmlia-gutter sto bak drapsforsøket. Da han løp, tenkte han ikke noe mer. Han tenkte å melde seg etter et par dager, men ombestemte seg da kompisene ble varetektsfengslet. Han vil ikke si hvor han var disse dagene».

København

Ifølge 29-åringens egen forklaring visste han ikke om han skulle le eller gråte da han så politiet og beskriver det som et mareritt. Han hadde hørt at han kunne bli holdt i varetekt i over et år om de mistenkte ham, selv om folk var uskyldige. Tanken gjorde ham redd.

Den tiltalte 29-åringen forlot landet etter politiets razzia mot leiligheten på Holmlia. I forklaringen forteller den antatte gjenglederen at han fikk høre at politiet var ute etter albanere. Han ble redd siden han er albaner og bestemte seg for å dra fra landet.

Han forklarer at han ikke gjemte seg bevisst fra politiet, men var i sjokk og handlet deretter. I avhøret vil han ikke si om han dro sammen med noen til Danmark, men sier at han kjente folk der.

I RETTEN: Advokatene Øyvind Bratlien og Fisnik Baki forsvarer den tiltalte 29-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
I RETTEN: Advokatene Øyvind Bratlien og Fisnik Baki forsvarer den tiltalte 29-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Hemmelig opptak

I etterkant av skyteepisoden på Furuset møttes den fornærmede og den antatte gjenglederen til et meklingsmøte på en restaurant på Frogner i Oslo. På rettens første dag ble det lagt fram et hemmelig opptak av møtet der den fornærmede spurte hvem som var ansvarlige for skytinga.

Der benekter 29-åringen at han var på Furuset. Samtidig kom det fram at han hadde god kjennskap til skytinga.

- Vi gjorde det her sammen, sa den tiltalte i opptaket og navnga en person som tilhørte den beryktede B-gjengen.

- Hvis du føler noen er skyldig så er det meg og …, sa 29-åringen i opptaket før han ble avbrutt.

Den nå 29 år gamle mannen erkjente i retten delvis straffskyld for medvirkning til legemsbeskadigelse, men ikke for drapsforsøk.

Forsvarer Øyvind Bratlien mener uttalelsene i det hemmelige opptaket ikke kan tolkes som en skylderkjennelse.

- Han tok et moralsk ansvar på vegne av flere for å skape fred i det som hadde blitt en stor konflikt. Men når det gjelder strafferettslig ansvar så er det noe helt annet og det er det som behandles her i retten, sier Bratlien.

- Ikke en gjeng

En medtiltalt mann (32) ga i retten sin forklaring. Han nekter for å ha hatt noe med drapsforsøket å gjøre. Han avviste også i retten at kameratene fra Holmlia er noen gjeng og mener Young Bloods er medieskapt.

Mot slutten av 32-åringens forklaring spurte dommeren om hva han tenker når han hører ordet gjeng?

- At man er 100 personer og er kjent for kriminalitet. Vi er ikke sånn. Vold og sånn. Vi er ikke dømt for det heller. Det er media som omtaler oss som en farlig gjeng. Inni meg mener jeg vi er de snilleste gutta i byen her. Vi har aldri gjort noen noe vondt, sier 32-åringen.

Dette fikk den antatte gjenglederen til å smile fra tiltalebenken.

Det er satt av sju uker til saken i Oslo tingrett.