Hoppet i døden etter flystyrt

Folk hoppet ut av vinduene sine i et forsøk på å redde seg selv da et fly styrtet i en boligblokk like utenfor Teheran i går. Flere hundre kan være omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de 94 om bord omkom, i tillegg til flere titalls på bakken omkom da militærflyet traff den tietasjes boligblokka. I går kveld var minst 128 personer bekreftet omkommet, minst 34 av dem i bygningen. Minst 90 var skadet. Mange barn i blokka var hjemme fordi skolene var stengt. Elevene ble bedt om å holde seg inne på grunn av mye luftforurensning. De var sjanseløse da flyet styrtet i leilighetsbygningen de bodde i.

Skulle på øvelse

Flyet som styrtet var et eldre militærfly av typen Hercules C-130. Ombord var det militært personell og 68 journalister som var på vei til en havnebyen Bandar Abbas for å dekke en militærøvelse. Piloten meldte fra om tekniske problemer rett etter avgang, og ville nødlande på Meharabad internasjonale flyplass i Teheran. Men han klarte ikke å holde høyden til flystripa.

-  Det var som et jordskjelv. Kraften fra krasjet sendte meg tre meter inn i butikken min, forteller butikkeier Reza Sadeqi (25) til nyhetsbyrået AP.

Et øyenvitne forteller at den ene vingen sneiet taket på boligblokka, før skroget traff bakken og eksploderte i flammer. Andre mente at selve flykroppen hadde truffet bygningen med voldsom kraft, før det slo ned i bakken.

-  Jeg kjente varmen fra flammene fra krasjet. Det var som å være i helvete, fortsatte han.

Flere personer prøvde å hoppe ut fra det brennende blokka mens flammene kom ut av vinduer og gjennom tak. På bakken flyktet folk vekk i panikken som oppsto.

Fulle bensintanker

VOLDSOMT:  Flere hundre personer bor i leilighetskomplekset Towdi som ble rammet av den voldsomme ulykken i forstaden Azari utenfor Teheran. Blant annet var mange barn hjemme da flyet styret i blokka. Foto: Yalda Moaieri/AP/Scanpix
VOLDSOMT: Flere hundre personer bor i leilighetskomplekset Towdi som ble rammet av den voldsomme ulykken i forstaden Azari utenfor Teheran. Blant annet var mange barn hjemme da flyet styret i blokka. Foto: Yalda Moaieri/AP/Scanpix Vis mer

-  Folk kastet seg ut av vinduet for å komme seg unna flammene. Jeg så to dø på den måten, forteller en politimann til Reuters.

-  Hovedtanken og reservetanken var full. Derfor gikk flyet opp i flammer så snart det traff bygningen, sier brannkorpssjef, Ahmad Ziaie til Irans statsfjernsyn.

SORG: Politiet måtte holde hundrevis av folk tilbake som ville inn i bygningen for å leite etter sine kjære. Flere timer etter krasjen hang den svarte røyken fortsatt tungt over området.