Hoppet i havet - reddet livet

Det var trolig grunnsstøting som gjorde at Rocknes kantret og 18 mennesker omkom. Det er fortsatt for usikkert å gå om bord og hente ut omkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ytterligere tre av de overlevende fra fraktebåten Rocknes’ forlis blir nå utskrevet fra Haukeland Universitetssykehus. Det skjer i løpet av onsdag ettermiddag eller kveld. De er alle tre i tilfredsstillende fysisk form. En annen av de overlevende blir fortsatt på sykehuset noen dager. Han har bruddskader og vil få oppfølging på sykehuset så lenge det er nødvendig.

Letingen etter omkomne etter Rocknes-forliset fortsetter i morgentimene på Alvøen utenfor Bergen. Men etter to dager med søk i områdene rundt havaristedet er bare en av mannskapet funnet. De fleste andre befinner seg trolig inne i båten.

Fortsatt ligger det store lasteskipet med buken i været helt inne ved land. Arbeidet med å sikre vraket pågår, men det er ennå ikke trygt for redningsmannskaper å gå om bord for å hente ut de omkomne.

- Vi jobber fortsatt med å bedre arbeidsforholdene. Det er under 50 prosents sjanse for at vi skal slepe vraket til dokk i dag, og vi vurderer fortløpende om vi skal gå om bord for å hente ut omkomne, sier informasjonssjef Ole Arvesen i Kystverket til Dagbladet.no.

Ennå blir vraket støttet opp av fartøyer som ligger ved siden av det kantrete skipet.

Ubåtsøk

I går ble det lett i sjøen og ved land etter omkomne. En filippiner ble funnet seks kilometer fra stedet der Rocknes havarerte, ellers var letingen resultatløs. I dag fortsetter søket, denne gang med ubåter og undervannskamera, opplyser informasjonssjef Trygve Hillestad til Dagbladet.no. Mye tyder på at resten av mannskapene befinner seg inne i vraket.

-Grunnstøtte

Årsaken til forliset er ikke endelig fastsatt, men to digre flenger i skipsskroget vitner om at Rocknes har kommet borti noe før det gikk ned. Assisterende sjøfartsdirektør Sigurd Gude er ikke i tvil om hva som forårsaket katastrofen.

- Rocknes gikk først på grunn og rev opp to store flenger i bunnen av skipet på styrbord side, opplyser assisterende sjøfartsdirektør Sigurd Gude til Aftenposten. - Deretter har skipets dobbeltskrog tatt inn vann. Et skip med fri væskeoverflate påføres normalt en stabiliseringsrisiko. Når slikt skjer og skipet svinger, forflytter vannet seg sidelengs. I og med at man får en forskyvning av tyngdepunktet i væskemengden, vil man normalt få en krengning.

- Får bli

I går ble sju av de overlevende skrevet ut fra Haukeland universitetssykehus. Nå er det fire filippinere igjen, men det er ikke sikkert om de blir skrevet ut i dag.

- Selv om legen mener de er fysisk sett friske nok til å bli skrevet ut, kan pasientene selv bestemme om de vil bli. De kan trenge det av andre årsaker, sier informasjonssjef Mona Høgli ved Haukeland universitetssykehus til Dagbladet.no.

De overlevende har fortalt at de befant seg på det øverste dekket da skipet begynte å krenge. De hoppet umiddelbart i den iskalde Vatlestraumen før skipet gikk rundt. Det reddet livet deres. I dag får de fire gjenværende sjømennene på sykehuset besøk av en filippinsk prest, for å korte ventetiden til hjemsendelsen.

Redningsfartøyer bidrar også til å hindre oljesøl fra Rocknes.