Hoppet på sjøen og berget 11 mann

Fiskerne Bjørn Årdal og Terje Borge om bord i «Førde Junior» hoppet på sjøen og reddet kapteinen og hans mannskap op elleve. I 40 minutter hadde mannskapet kjempet mot bølgene etter at «Geir Peder» gikk ned. En av dem døde seinere om bord i «Førde Junior»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bølgene slo over meg, det var iskaldt. Jeg begynte å miste motet, forteller skipper Egil Urkedal (56) på «Geir Peder». Han lå ensom på det opprørte havet, et stykke unna kjempet 11 andre fiskere mot bølger og kulde, mismot og frykt. I løpet av få minutter hadde fartøyet lagt seg over på sida. Mannskapet rakk å sende ut nødrop før båten sank, men kunne ikke vite om redningsbåtene ville nå fram i tide.

- Vi tenkte ikke på annet enn at vi skulle overleve, ingen fikk panikk, sier Bent Fylling (27) og Kjartan Skjønberg (22). En av kameratene deres mistet livet i forliset utenfor Båtsfjord midt på dagen i går.

Vann i drakta

Fiskerne fra Ålesund-traktene opplevde sitt livs mareritt da de plutselig måtte trekke på seg overlevingsdraktene og hoppe i sjøen. «Geir Peder» fikk sterk slagside, mannskapet jobbet febrilsk for å rette opp båten, men mislyktes.

Skipper Egil Urkedal rakk ikke å få drakten skikkelig på seg. Hetta rundt hodet var åpen. Iskald sjø fosset inn i drakten og han fløt tyngre og tyngre.

- På grunn av tyngden drev jeg også fra de andre. Men vi hadde stort sett øyekontakt, og jeg ville ikke gi opp, sier Urkedal.

- Lå jeg stille, kom det ikke så mye nytt kaldt vann inn mot kroppen. Veivet jeg med armer og bein, ble jeg kjøligere. Jeg måtte også ligge med en knekk i nakken for å få minst mulig sjø inn i drakten. Bølgene skyllet over meg, det var lange og harde minutter, forteller den sindige møringen.

Nedkjølt og utmattet

Urkedal var nedkjølt og utmattet da han omsider ble berget etter 30-40 minutter i bølgene.

Urkedal eier «Geir Peder» og har vært sjef på autolinebåten siden 1969.

- Et kjempefartøy, jeg trodde aldri at noe slikt kunne skje. Mange uheldige omstendigheter må ha slått til samtidig, sier den erfarne skipperen.

Seks nautiske mil fra «Geir Peder» drev «Førde Junior» fiske. Mannskapet handlet lynraskt da de skjønte at det sto om liv. De kuttet fiskelina og satte full fart mot den oppgitte posisjonen.

- Plutselig så vi en rød drakt i havet, vi holdt på å kjøre forbi, forteller skipper Arvid Teige på «Førde Junior».

«Geir Peder»-mannskapet lå i tre grupper. De holdt fast i hverandre, bare skipperen hadde havnet et stykke unna.

På det opprørte havet var det ikke lett å få fiskerne om bord i «Førde Junior». Bjørn Årdal og Terje Borge måtte hoppe på sjøen og binde tau rundt kroppene.

- Det var vanskelig og hardt å jobbe i den tunge sjøen, forteller Årdal og Borge.

Problemer med is

Det blåste stiv kuling da «Geir Peder» fikk problemer. Temperaturen lå på 12-13 kuldegrader og tjukk frostrøyk lå over Barentshavet. Tett snødrev gjorde at alle båtene i området hadde store problemer med ising.

Verken skipper eller mannskap ville i gå spekulere over årsaker til at «Geir Peder» havarerte. Trolig blir det sjøforklaring i Ålesund tirsdag. Men erfarne sjøfolk i Båtsfjord har stort sett bare en forklaring på at det kunne gå så galt: store ismengder førte til ustabilitet, slagsida ble så sterk at det var umulig å rette opp fartøyet.

Også «Førde Junior» er merket av de tøffe værforholdene der båten ligger til kai i Båtsfjord.

- Vi har jobbet i timesvis hver dag for å holde isen unna, forteller reder Asbjørn Førde og far Erling. «Førde Junior» er ute på jomfrutur og eierne ville være med på det første toktet.

- Det ble jo fryktelig dramatisk, men heldigvis klarte vi å liv, sier Førde.

Frykter sein-reksjoner

I morgentimene i dag stikker «Førde Junior» til havs igjen for å leite etter lina som ble kuttet da de måtte komme «Geir Peder» til unnsetning.

Mannskapet fra den forliste båten hadde samtaler med prest og lege i Båtsfjord i går ettermiddag og kveld. De har vært på sjøen siden 9. januar og hadde bare tre dager igjen å fiske før kursen skulle sette hjemover.

- Vi har ikke fått tid til å tenke på om vi skal dra ut på havet igjen. Det er jo jobben vår. Men dette var en nifs opplevelse. Nå er vi rolige, men kanskje kommer det reaksjoner seinere, sier Bent Fylling, Børge Alvestad og Kjartan Skjønberg.

I går kveld var mannskapet kommet til hektene igjen, men også preget av at en mistet livet. Mannen hadde sukkersyke og døde etter påkjenningene i sjøen.

Ni av mannskapet er fra Ålesund-traktene, mens tre kommer fra Færøyene. Både de overlevende og Hovedredningssentralen roser 'Førde Junior'-besetningen for rask og profesjonell reaksjon. Når en båt forliser utenfor Finnmark midtvinters, er det alltid fare for at liv kan gå tapt. Hvert minutt er viktig, nøling er skjebnesvangert.

HOPPET PÅ SJØEN: Bjørn Årdal (t.v.) og Terje Borge hoppet på sjøen for å berge mannskapet fra «Geir Peder». All isen på båten viser hvor tøffe værforholdene var på havet da båten havarerte nord for Båtsfjord i går.