Hoppet ut av vinduer

Folk knuste vinduer i desperate forsøk på å komme unna. De som klarte å rømme ble vitner til makabre scener da det enorme messetaket raste sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franciszek Kowal klarte å komme seg unna i siste liten. Han var en av mange som ble vitne til desperate fluktforsøk da det gigantiske metalltaket raste sammen.

-  Heldigvis skjedde ingenting med meg, men jeg fikk se makabre scener. Folk prøvde desperat å knuse vinduer for å komme seg ut, sier han til nyhetsbyrået AP.

Bare timer før hadde det vært tusenvis til stede i den enorme messehallen.

Desperat flukt

Men bare sekunder før det 10.000 kvadratmeter store taket kollapset, oppdaget Kowal at taket var i ferd med å svikte. I full fart greide han å rømme fra en fire meter høy terrasse. I trygghet fikk han se andres desperate flukt.

-  Folk slo stoler mot vindusrutene, men vinduene så ut til å være uknuselige. Til slutt gikk ett vindu i knas og folk kastet seg ut, sier han til AP.

Utenfor den enorme sammenraste hallen sto en prest i bønn. Like bortenfor lå liket av et lite barn tildekket.

Ba om hjelp på mobil

Bogdan Szydlowski, operasjonsleder ved åstedet, fryktet seint i går kveld at hundrevis fortsatt var inneklemt under det store taket. Til AP forteller han om fastklemte som ringte familie eller hjelpearbeidere fra mobiltelefonene sine.

-  Jeg hadde en lommelykt slik at vi fikk ut noen flere, sier et annet øyenvitne som hadde søkt dekning under en bil.

En talsmann for det lokale brannvesenet, Jaroslaw Wojtasik, sier at flere liv kunne gå tapt om redningsmannskapene brukte for tunge redskaper. Sag og jekker ble brukt for å redde flere som var fastklemt.

-  På innsida er det folk med brekte bein og andre skader, vi kan ikke bare gå løs på taket med tungt utstyr, sier brannmannen.

Redningsmannskaper venter at skadene vil øke i omfang.

-  Til nå har vi bare hatt mindre skader. Men etterhvert kommer det flere med langt alvorligere skader på hode, bein, armer - ja, alt mulig, sier talsmann Bozena Ferdyn ved Katowice sykehus.

Den polske statsministeren Kazimierz Marcinkiewicz fløy seint i går kveld med helikopter til ulykkesstedet.

FØRSTEHJELP: Redningsmannskap hadde en tøff jobb ved messehallen. Her får en av de overlevende førstehjelp.