Hoppet ut over Everest

Fritt fall over verdens høyeste fjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre fallskjermhoppere kan notere en først-i-verden på CV\'en etter å ha kastet seg ut av flyet over verdens høyeste fjell, Mt. Everest (8850 meter over havet) på grensa mellom Tibet og Nepal i Himalaya.

Med oksygenmasker, spesialsydde drakter og ekstra store skjermer hoppet de fra flyet 9000 meter over havet, der lufta er langt tynnere og temperaturene lavere enn høyder fallskjermhopp vanligvis gjennomføres i.

- Det var spektakulært. Vi hadde et minutts fritt fall, og over skylaget kunne vi se Everest og de andre høye toppene stikke opp, forteller hopperen Holly Briton (29) til BBC News.

Fallskjermhopperne landet på flystripa i Shyangboche nordøst for Katmandu, 3867 meter over havet. Hoppet, som fredag ble utsatt på grunn av tett skydekke, har blitt planlagt i 15 år og kostet hver deltaker over 144 000 kroner.

På forhånd har de gjennomført fotturer i de høye fjellområdene for å venne seg til tynn luft. Ifølge nyhetsbyrået AFP brukte de fallskjermer som var tre ganger så store som vanlig.

Den erfarne fjellklatreren Nigel Gifford har organisert hoppet og har godkjennelse til å gjennomføre flere de neste 13 dagene. 29 hoppere står for tur, den eldste av dem 72 år gammel.

FØRST I VERDEN: Tre fallskjermhoppere ble de første i verden til å hoppe over Mount Everest. De hadde utsikt over Himalaya på vei ned. Se flere bilder under artikkelen. Foto: SCANPIX
FØRST I VERDEN: Tre fallskjermhoppere ble de første i verden til å hoppe over Mount Everest. De hadde utsikt over Himalaya på vei ned. Se flere bilder under artikkelen. Foto: SCANPIX Vis mer
PÅ HØYDEN: Flyet klatret til cirka 9000 meters høyde før hopperne kastet seg ut. Foto: SCANPIX
PÅ HØYDEN: Flyet klatret til cirka 9000 meters høyde før hopperne kastet seg ut. Foto: SCANPIX Vis mer
SPEKTAKULÆRT: Nå venter ytterligere 29 hoppere på å få oppleve å sveve over Mount Everest. Foto: SCANPIX
SPEKTAKULÆRT: Nå venter ytterligere 29 hoppere på å få oppleve å sveve over Mount Everest. Foto: SCANPIX Vis mer
MYE EKSTRAUTSTYR: Hopperne var utstyrt med spesialdrakter mot kulda, tra ganger så store skjermer som vanlig, og oksygentank. Foto: SCANPIX
MYE EKSTRAUTSTYR: Hopperne var utstyrt med spesialdrakter mot kulda, tra ganger så store skjermer som vanlig, og oksygentank. Foto: SCANPIX Vis mer
LANDET 3867 METER OVER HAVET: Selv nede på landjorda var hopperne høyt over havet.