Hør desperat bønn om hjelp fra 16-åringen som er skutt i hodet: - Jeg er død om ett minutt

Ble ikke trodd av den svenske AMK-sentralen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16-åringen var skutt i hodet og knivstukket ti ganger da han i oktober i fjor ringte den svenske AMK-sentralen.

Dagbladet publiserer nå samtalen mellom den skutte 16-åringen og alarmsentralen.

- Jeg var frustrert og skrek at jeg holdt på å dø. Likevel trodde hun ikke på meg, sier 16-åringen i dag til P4 Jönköping, som først publiserte klippet.

- Som et mareritt Klippet har vakt sterke reaksjoner, mye på grunn av operatørens respons til 16-åringen i starten av samtalen. 16-åringen sier at han er skutt i hodet og hvor han er. Blant annet at han trenger hjelp «vær så snill».

- Men hvor i hodet er det? Hvordan kan du klare å ringe hvis du har blitt skutt i hodet?, spør operatøren.

Da skriker 16-åringen. Så sier han utmattet:

- Kom hit.

Aftonbladet-journalist Oisin Cantwell skriver at å høre på lydklippet er som et mareritt.

- Død om ett minutt - Jeg er død om ett minutt, sier 16-åringen like etterpå.

Han sier og bekrefter at det er snakk om Tallhöjden på Norrahammar fire ganger, når operatøren ett minutt ut i samtalen igjen spør om hvor han er:

- Er du dum i hodet? Tallhöjden, Norrahammar. Din jævla idiot. Vær så snill å kom hit, sier den skutte 16-åringen.

- Kan du begynne å skjerpe deg i stedet for å kalle meg for en jævla idiot? Vil du ha hjelp?, svarer operatøren.

På dette tidspunktet har operatøren sendt en ambulanse til stedet. På lydklippet høres det ut som om hun først tror den er  «Hallhöjden» ikke Tallhöjden han sier, men disse detaljene er ikke kommentert av SOS-sentralen.

Trygler om hjelp Operatøren og 16-åringen snakker sammen i ett minutt og tolv sekunder, før en ambulanse sendes. I det minuttet trygler 16-åringen om hjelp. Han ble skutt i hodet, inn fra venstre øre og ut ved høyre øre, og ble knivstukket ti ganger - blant annet i nakken.

Så krøp han til en bussholdeplass for å finne ut hvilken adresse han var på. 16-åringen blir betydelig svakere utover i telefonsamtalen.

- Det var forferdelig, jeg hadde panikk og angst og trodde jeg skulle dø. Jeg hadde lyst til å legge på under samtalen, men jeg fortsatte for min venns skyld, sier 16-åringen til P4.

Hans 17 år gamle venn ble også skutt denne oktoberdagen, men han døde av skadene. 16-åringen får hjelp av en ambulanse og overlever.

- Det er beklagelig Forholdet er nå anmeldt og undersøkes av den svenske alarmsentralen SOS Alarm. De sier at 1 minutt og tolv sekunder er kort responstid og sier at operatøren flere ganger påpeker at en ambulanse er på vei.

- Vi på SOS kunne gjort dette intervjuet på en bedre måte, absolutt. Det er beklagelig at vi ikke har gjort det, sier Mikael Sandh i SOS Alarm til P4 Jönköping.

- Selve intervjuet og alle spørsmålene om hans plassering har ikke på noen måte forsinket hjelpen. Men jeg tenker når vi hører det at mottaket kunne vært bedre, sier pressetalsmann Anders Klarström til Aftonbladet.