Hør Hagens tale

Levende Ord har lagt ut Carl I. Hagens islam-hets på nettsidene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Hagen-saken hos Levende Ord
 • Talen som mp3
 • Talen som video (fungerte ikke hos oss) Levende Ord har lagt ut den omstridte 30 minutter lange talen til Carl I. Hagen på sitt nettsted. Der kan du høre om du syns den er så ille som kritikerne hans skal ha det til. Partier som Carl I. Hagen vil i regjering med, fordømmer opptredenen. Teologer mener angrepet på islam kan sammenliknes med jødehetsen i mellomkrigstida.

  -  Jeg oppfatter Hagens tale som et billig forsøk på å fri til religiøst overbeviste og Israel-vennlige mennesker. Men det går an å forsvare Israel uten å gå inn på fundamentalistenes svart-hvitt-retorikk. Det er det Carl I. Hagen gjør når han angriper Muhammed og kjernen i islam. Slik svart-hvitt-tenkning er farlig, sier Høyre-leder og kommunalminister Erna Solberg.

  Oppgitt


  Statsråden med ansvar for integrering sier hun blir oppgitt over at en toppolitiker bruker sin posisjon til å spre fordommer og svart-hvitt-tenkning.

  -  Hagens tale bekrefter avstanden mellom Fremskrittspartiet og Høyre. Vi står for toleranse og religionsfrihet samtidig som vi tar avstand fra terrorisme, noe det store flertallet av muslimer også gjør, sier Erna Solberg.

  Teolog Oddbjørn Leirvik ved Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo, mener Hagens tale kan sammenliknes med jødehetsen i mellomkrigstida.

  -   Når Hagen får gått i seg selv, kan det hende at han vil angre på noe av det han har sagt, sier Leirvik til NRK.

  Standup-show


  KrF-representant Lars Rise, som har god kjennskap til de muslimske miljøene i Norge, sier Hagen med sin tale i Bergen går over en grense.

  -  Han lager et standup-show med sjikane av islams profet Muhammed og ringeakt mot muslimers tro. Hagen begrenser seg ikke til å fordømme fundamentalister, men han går løs på Muhammed.

  -  Jeg hørte på radio at Hagen var indignert over at han var feilsitert, men selv dikter han opp hva Muhammed skulle ha sagt. Jeg ser ikke bort fra at muslimer vil oppfatte utsagnet som blasfemisk. Hagen går langt når han velger å framstille Muhammed på en så sjikanøs måte, sier Rise.

  Dagbladet forsøkte i går å få tak i muslimske ledere uten å lykkes. Redaktør i Ung Muslim, Athar Akram, sier at Hagens uttalelser er «helt på trynet».

  -  Hvis Hagen er så opptatt av å integrere muslimer som han sier, er dette skivebom. Jeg kan ikke ta ham alvorlig, sier Akram.

PUBLIKUMSAPELL: Carl I. Hagens opptreden på sommerstevnet til Levende Ord i Bergen i går falt i god jord blant tilhørerne. Reaksjonene i det politiske miljøet var derimot negativt.