Hør, Jeltsin snakker

MOSKVA (NTB-Reuters-AFP): Russlands president Boris Jeltsin sa i dag at han fortsatt føler seg ganske dårlig, men likevel har full kontroll over styringen av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeltsin snakket i et innslag som ble vist på den russiske fjernsynskanalen RTR etter at han hadde avgitt stemme ved lokalvalget i Moskva. Presidenten og kona Naina stemte på sanatoriet der Jeltsin har oppholdt seg siden onsdag, offisielt på grunn av influensa.

- Jeg fikk en sår hals et sted. Jeg er litt svak. Helhetlig føler jeg meg ikke for bra, sa Jeltsin med hes stemme.

- Legene sier det er en normal virus. Det er ikke noe spesielt. Det er noe som går i Moskva, sa han og tilføyde at det ville ta 10 dager å bli bra.

- Jeg er moskovitt, så jeg fikk det. Det viser at jeg er i kontakt med moskovittene, sa Jeltsin med et smil.

Den 66 år gamle presidenten var blek og virket slapp, men gikk selv uten hjelp.

Kontroll

Presidenten sa også at han var i arbeid og at medarbeiderne hans hver dag kom med en stor bunke papirer.

- Minst en halv meter. Jeg bruker minst fire timer daglig ved skrivebordet, med pauser selvfølgelig, tilføyde han.

- Ting er ok i Russland. Jeg følger med hele tiden. Med et ord: det er kontroll. Jeg holdes informert om sikkerhetsspørsmål også, så ikke bekymre dere.

Legene opplyste lørdag at Jeltsin var feberfri for andre dag på rad, og at blodtrykket var normalt.

Kirurgen som foretok Jeltsins hjerteoperasjon i november i fjor sa fredag at sykdommen nå ikke har noe å gjøre med hjerteoperasjonen. Det har imidlertid vært spekulasjoner om Jeltsins helse etter at han ga inntrykk av å være til dels svært forvirret under det offisielle besøket i Sverige for knappe to uker siden.

Forrige gang Jeltsin var på sanatoriet Barvikha utenfor Moskva på grunn av forkjølelse, var under presidentvalget i 1996. Det kom senere fram at han hadde hatt hjerteproblemer.

Møter avlyst

Alle offisielle møter den kommende uken er avlyst. De omfatter blant annet et møte i rådet som styrer unionen mellom Russland og Hviterussland, et møte i rådet for tollunionen med Kasakhstan, Kirgisistan og Hviterussland og et møte med Bulgarias president Petar Stojanov fredag.

Statsminister Viktor Tsjernomyrdin gjennomfører imidlertid et planlagt statsbesøk i Tyrkia mandag og tirsdag.

Bekymret

Jeltsin sa på fjersynsklippet at han studerte undersøkelsesrapporten fra flyulykken i Irkutsk som krevde minst 66 menneskeliv, og en rapport om gruveeksplosjonen i Novokuznetsk der 67 gruvearbeidere omkom.

- Slike ulykker har vi ikke hatt på lang tid, sa Jeltsin. Myndighetene har ifølge ham gjort alt som er mulig for å hjelpe pårørende og andre som ble rammet av ulykkene.