Hør lyden av en 165 mill. år gammel gresshoppe

Fylte juratida med «vakker» kjærlighetssang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Eksepsjonelt» godt bevarte fossiler har gjort det mulig å gjenskape kjærlighetssangen hos en løvgresshoppe som summet rundt i juratidas skoger for 165 millioner år siden, ifølge en studie publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Gresshopper lager lyd ved å bruke én vinge som «plekter» mot tenner på den andre. Etter å ha gransket formen på de fossile levningene har forskerne avslørt at den nyoppdagede arten Archabollus musicus trolig produserte en ren tone med frekvensen 6,4 kHz.

Denne tonen bærer godt over lange avstander, og var trolig velegnet for kommunikasjon i de tynne skogene av bregner og bartrær på landmassen som nå er indre Mongolia.

A. musicus og dens nærmeste slektninger er forlengst utdødd, men tilhørte en familie som var forfar til alle nålevende løvgresshopper. I likhet med disse var A. musicus trolig aktiv om natta, og «okkuperte en privat frekvens» for å synge serenader til parevillige hunner.

- Dette står i motsetning til tidligere scenarioer, og viser at dette var en tidlig innovasjon som kom før de nålevende løvgresshoppenes sang med et bredt frekvensspekter, ifølge studien ledet av Jun-Jie Gu ved Capital Normal University i Beijing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer