Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hør, Mona Lisa snakker

Den gåtefulle Mona Lisa har endelig åpnet munnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hva Mona Lisa smiler av vil kanskje for alltid forbli en gåte, men nå kan du høre den mystiske kvinnens stemme.

En gruppe japanske eksperter på akustikk har ved hjelp av moderne teknologi laget en prøve på stemmen til Leonardo da Vincis berømte kvinneskikkelse.

- Jeg er Mona Lisa. Min sanne identitet er tåkelagt i mystikk, sier Mona Lisa på dette japanske nettstedet.

Ved å måle ansiktet og hendene til kvinnen på bildet kan ekspertene estimere kroppshøyden og lage en modell av hodeskallen hennes.

- Når vi har gjort det kan vi lage en stemme som er veldig lik den personen ville hatt, sa Dr Matsumi Suzuki til Reuters. - Vi har gjenskapt stemmen til en rekke berømtheter som viste seg å være svært lik originalen, forteller han.

Stemmen er helt unik for alle mennesker og Suzuki mener han funnet røsten til mystiske Mona Lisa med 90 prosent nøyaktighet.

Teamet måtte leie inn en italiensk kvinne til å snakke som Mona Lisa.

- Vi prøvde å la henne snakke japansk, men det passet ikke til imaget hennes, forteller Suzuki.

Bildet av Mona Lisa  henger i Louvre i Paris, og er et av verdens mest kjente kunstverk.

HUN SNAKKER: Kunsthistorikere er ikke enige om hvem som satt modell for Leonardo da Vincis portrett av Mona Lisa. Men forskere mener å kjenne stemmen hennes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling