Hør publikums reaksjon når dirigenten stopper konserten og forteller om drapet på Kennedy

«Et av tidenes mest følelsesladde radioøyeblikk.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helga er det 50 år siden drapet på USAs president John F. Kennedy. Den populære presidenten ble drept da han kjørte i åpen bil i Dallas i Texas 22. november 1963.

Nyheten om attentatet spredde seg raskt med radio og tv, men publikum på Boston symfoniorkesters konsert hadde ingen anelse om hva som hadde skjedd før dirigent Erich Leinsdorf tok ordet i Boston Symphony Hall.

- Mine damer og herrer, vi har en nyhet (...). USAs president er blitt offer for et attentat, sier Leinsdorf.

I Kennedys hjemby I radioopptaket, som du kan høre øverst i denne saken, kan man høre hvordan sjokk og vantro brer seg blant publikum. Som Anastasia Tsioulcas i NPR skriver: Dette var ikke bare en nasjonal - og internasjonal - tragedie. For folk i Boston var det også en lokal tragedie, John F. Kennedy var fra Boston og hans bestefar hadde vært borgermester i byen.

- Kanskje det var enda flere lag av vantro og sjokk i Symphony Hall den dagen, og du kan høre alt i «real time», skriver Tsiolcas om opptaket.

Opprinnelig skulle Boston symfoniorkester fortsette konserten med Rimsky-Korskaovs suite fra «Gullhanen», men det utgikk til fordel for begravelsesmarsjen Marcia Funebre fra Eroica, Beethovens tredje symfoni.

Orkesteret begynner å spille og stillheten både i musikken og i salen er til å ta og føle på, selv 50 år etter at opptaket ble gjort.

- Definerte hva musikk kan være I en artikkel i Time beskrives den spesielle konserten i Boston Symphony Hall 22. november 1963. Artikkelen starter med å beskrive hvordan musikk kan gi høyst personlige opplevelser.

Men slik var det ikke den dagen.

ARKIVET: Fra Boston symfoniorkesters arkiv kan man se at begravelsesmarsjen fra Beethovens Eroica-symfoni ble spilt til minne om John F. Kennedy.
ARKIVET: Fra Boston symfoniorkesters arkiv kan man se at begravelsesmarsjen fra Beethovens Eroica-symfoni ble spilt til minne om John F. Kennedy. Vis mer

- Det som skulle vært en rutinekonsert ble til et minne over USAs 35. president, oppløste publikum i tårer og på mange måter definerte hva musikk kan være for dem som var til stede. Det er også definitivt en av de mest følelselsladde radioøyeblikk som noensinne er sendt, skriver James Inverne, som også har fått et av de siste vitnene fra den dagen i tale, William Shisler, som fortsatt er orkesterets bibliotekar.

Ikke hørt opptaket I løpet av de 50 årene har fortsatt ikke Shisler orket å høre radioopptaket.

- Jeg og mange andre hadde allerede hørt om skuddene og at Kennedy var på sykehus. Jeg var på biblioteket og arbeidet med noter, da kona mi ringte fra vårt hjem i Needham i Massachusets. Hun ringte og fortalte meg om skuddene, så jeg var en av de første som hørte nyheten i Symphony Hall, sier Shisler, som forteller at minnene om den dagen fortsatt er smertefulle.

Noen hadde altså fått med seg nyheten om at Kennedy var skutt, men ingen i salen hadde fått med seg at presidenten var død. Nyheten om dødsfallet kom omtrent samtidig som konserten startet, og ble altså sluppet av dirigent Erich Leinsdorf.

DREPT: John F. Kennedy ble drept 22. november 1963. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP
DREPT: John F. Kennedy ble drept 22. november 1963. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP Vis mer