BERGEN: SOS Rasisme har lokaler i Bergen. Foto: Leif Stang/Dagbladet
BERGEN: SOS Rasisme har lokaler i Bergen. Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer

Hordaland fylke starter kontroll av SOS Rasisme

Fylkespolitikere frykter misbruk av støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Etter Dagbladets avsløringer av tette bånd mellom SOS Rasisme og Tjen Folket og Klassekampens saker om sammenblanding av aktivitet i SOS Rasisme og Tjen Folket, vil Hordaland fylke granske den lokale avdelingen av SOS Rasisme.

- I går ba vi Fylkesrådmannen undersøke medlemslister, regnskaper og rapporter de siste årene, fra 2007 til 2009. Og det blir gjennomgått grundig, sier medlem av Fylkesutvalget Joril Christensen (Ap) til Dagbladet.

Bakgrunnen var at SOS Rasisme 4. mai ble bevilget 20 000 kroner fra Hordaland fylke. Frp foreslo å fryse bevilgede penger til ungdomsorganisasjonen, i påvente av granskingene.

- Jeg mener det er uklokt å bevilge midler til SOS Rasisme, uavhengig av organisasjonsledd. Når halvparten av medlemmene i byer som Molde og Haugesund ikke viste at de er medlem, kan vi ikke se bort fra at det samme er tilfelle i Hordaland, sier Petter Kvinge Tvedt (Frp) til Dagbladet.

Forslaget om frys av støtten ble avvist av de andre partiene og Arbeiderpartiet fremmet da forslaget som ble vedtatt. Dette vil bety en rekke stikkprøver fra de siste årenes regnskap og medlemslister.

- Forslaget fra Ap er i tråd med mye av det jeg ønsket, og jeg oppfatter det som et klart signal om at hvis det avdekkes misbruk så skal pengestrømmen stanset og krav om tilbakebetaling skal iverksettes. Nå gjenstår det bare å se om jeg har rett i mine mistanker, sier Kvinge Tvedt.

Flere politikere på Stortinget og i Oslo har tidligere krevd at politiet starter etterforskning både mot SOS Rasisme og Tjen Folket.

- Vi kommer til å svare grundig og skikkelig på alle spørsmål fra organer som har rett til dette, skriver hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i en e-post til Dagbladet.


KREVDE FRYS: Petter Kvinge Tvedt (Frp) ba om at midlene til SOS Rasisme i Hordaland fryses. Istedet vedtok Fylkesutvalget å starte kontroll av fylkeslaget. Foto: Privat.
KREVDE FRYS: Petter Kvinge Tvedt (Frp) ba om at midlene til SOS Rasisme i Hordaland fryses. Istedet vedtok Fylkesutvalget å starte kontroll av fylkeslaget. Foto: Privat. Vis mer