Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hordaland lammet av «Tor»

Ti ferjeruter innstilt, tusener uten strøm.

INNSTILT: Hær på Sævrøy ferjekai kommer ingen seg til Fedje. Derimot står sjøsprøyten langt innover kaia. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
INNSTILT: Hær på Sævrøy ferjekai kommer ingen seg til Fedje. Derimot står sjøsprøyten langt innover kaia. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUSTRHEIM/OSLO (Dagbladet): Ekstremværet «Tor» har slått inn over Vestlandet med full styrke, og får store følger for samferdselen; i Hordaland er ti ferjeruter innstilt. I et så ferjeavhengig fylke er det svært drastisk, og mange kommer seg verken fram eller tilbake i kveld.

Sjøsprøyt Dagbladet befinner seg i ettermiddag på Sævrøy ferjekai i Austrheim. Der kan folk se langt etter ferja til og fra nabokommunen Fedje, siden sambandet er ett av dem som er funnet uforsvarlige å drifte i vindkast på opptil 45 m/s (162 km/t). I stedet slår sjøsprøyten langt innover kaia.

Skyss administrerer kollektivtrafikken for fylkeskommunen. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Camilla Lundberg Berntzen er følgende ferjeruter innstilt på grunn av «Tor»:

Kinsarvik-Utne, Kvanndal-Utne, Jektevik-N. Huglo-Hodnanes, Fedje-Sævrøy, Skånevik-Matre-Utåker, Langevåg-Buavåg, Gjermundshavn-Årsnes, Skjersholmane-Ranavik, Klokkarvik-Hjellestad, Våge-Halhjem.

I tillegg er sentrale hurtigbåtruter som Sunnhordlandsruta og Austevollsruta innstilt; Askøyruta mellom Askøy og Strandkaien er innstilt (buss for båt dersom Askøybrua er åpen); på Nordhordlandsruta er båten Bergen-Frekhaug-Knarvik innstilt.

Flere busslinjer er dessuten innstilt eller er forsinket, bl.a. på grunn av trær som har blåst ut i veibanen.

Flesland hardt rammet Den kraftige sørvestlige vinden setter også en stopper for store deler av trafikken på Bergen lufthavn Flesland, der mange avganger enten er innstilt eller kraftig forsinket. Se oversikt her.

- Skal du reise, eller hente noen, sjekk informasjon fra flyselskapene og møt opp på flyplassen, med mindre du får annen informasjon, oppfordrer flyplassen på sin Facebook-side.

Samtidig er 3700 strømkunder hos Hordalands dominerende leverandør BKK uten strøm i 18-tida, opplyser selskapet på sine hjemmesider.

- Hardest rammet er Radøy med 400 husstander uten strøm, dernest Masjorden med 200, etterfulgt av Vaksdal med 120. Noen kunder i Os er også rammet, opplyser BKK-kommunikasjonsrådgiver Jarle Hodne til Dagbladet.

Ifølge Hodne varierer situasjonen nærmest fra minutt til minutt. Han antar mange av strømbruddene skyldes overendeblåste trær som ligger over kraftlinjer.

- Heldigvis er vi godt forberedt med ekstramannskaper, sier han.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat er 10 000 husstander strømløse i 19-tida.

Bergen skjermet På tross av de store problemene ellers i fylket er Bergen forholdsvis skjermet for ekstremværet, opplyser Morten Krohn, operasjonsleder i Vest politidistrikt, til Dagbladet.

OVER ENDE: En rekke trær har blåst over ende i Hordaland. Her fra Austrheim. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
OVER ENDE: En rekke trær har blåst over ende i Hordaland. Her fra Austrheim. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke de helt store problemene, det er veldig rolig i Bergen sentrum på grunn av at vi ligger i le for vinden bak fjellene, sier han.

Ifølge Hodne har politiet de «vanlige» problemene ved ekstremvær. Blant annet har flere tilhengere blåst over ende på Askøy- og Nordhordlandsbrua, taksteiner er revet løs, og en bil er truffet av ras. Ingen er så langt meldt skadet.

- Vi har ikke fått meldinger om havsnød. Men så er heller ikke dette kvelden for å ferdes på havet, sier han.

Oppe i byfjellene går det hardere for seg; på Ulriken blåser det full storm med liten orkan i kastene.

- Det er heller ikke kvelden for å ta seg en tur i fjellet for å se på været, bemerker operasjonslederen.

- Godt forberedt Han opplyser at politidistriktet har kalt inn ekstramannskaper og regner seg som godt forberedt på ekstremværet.

- Vi har også sendt en hundepatrule med lavinehunder til Voss i tilfelle ras, sier han.

Ifølge Yr.no blåser det i 19-tida full sørvestlig storm i Hordaland, med bølger på 9-12 meter. Vinden ventes å avta i løpet av kvelden, etter som det kraftige lavtrykket fra vest beveger seg nordover.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media