STORE OPPTØYER: Historien om sommeropprøret i England er også historien om urbane landskaper i voldsom forandring. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis
STORE OPPTØYER: Historien om sommeropprøret i England er også historien om urbane landskaper i voldsom forandring. Foto: AP Photo/Lefteris PitarakisVis mer

- Horder av trendnisser og velstående homofile har rykket inn

Lokale mener opptøyene i England skyldes store friksjoner mellom fattige og rike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi visste at Hackney ville eksplodere. Hvis det blir bråk i Tottenham, Enfield og Walthamstow, er det bare et spørsmål om tid før det blir bråk her. For bøllene handler det om stolthet. Aldri om de vil bli stilt i skyggen av Enfield!

Forfatteren og musikeren Hugh Poulton (61) slynger ut en raspende latter langs Graham Road.

Fem døgn er gått siden han fikk orkesterplass til opptøyene som nasjonalt har medført 2.000 arrestasjoner for plyndring og vold. Senest i forgårs skjedde en av dem rett foran hattebremmen hans, i hans egen bakgård.

Poulton har bodd i Hackney siden 1974. Sjelden har det tradisjonsrike arbeiderstrøket lignet mer på «gamle dager» enn nå.

- Hvis det skal komme noe godt ut av dette, må det være at det blir satt en brems på utviklingen i leilighetsprisene og leveomkostningene, sier Poulton mer alvorsfylt.

Gentrifisering Historien om sommeropprøret er nemlig også historien om urbane landskaper i forandring, ifølge dem som har fulgt det tett.

- Selv om forklaringen er kompleks, har jeg merket meg det genuine sinnet der ute, forteller Keir Simmons, redaktør i ITV, til NTB.

- Unge mennesker i indre bydeler føler at de ikke har noen framtid. Alt er så dyrt at de ikke henger med. Det er vondt å finne jobb. Utdannelse er blitt dyrere. Boligprisene er så høye at dagens ungdom flest vil være ute av stand til å eie.

Simmons forklarer den såkalte gentrifiseringen sånn:

- Mange deler av London er blitt så kostbare at kun de rike og superrike har råd. Dermed flytter middelklassefamilier inn i tradisjonelt fattigere strøk. Hackney er et kroneksempel på dette. På østkanten lever rikdom og fattigdom tettere på hverandre enn noensinne. Og slike endringer vil alltid skape friksjon.

Multietnisk Poulton, som har doktorgrad i samfunnsvitenskap, understreker at fenomenet har multietnisk karakter i Hackney.

- På 80-tallet kom tyrkerne og kurderne. På 90-tallet kom østeuropeerne. Siden 2000-tallet har horder av trendnisser og velstående homofile, det vi kaller «the pink pound», rykket inn.

Utbyggingen foran 2012-OL er nok et moment. I De Beauvoir Town, grensetraktene mot mer fornemme Islington, har eneboligene skutt i været med 100 prosent siden årtusenskiftet. T-banestasjon og generell opprustning har gjort underverker for lokale landlorder.

- Jeg kjøpte mitt første hus i Clapton for 8.000 pund. Sist det ble solgt, vet jeg det gikk for 585.000. Hvem er det som kan hoste opp halv million pund? sukker Poulton retorisk.

Under press Statsminister David Cameron og borgermester Boris Johnson var begge i hardt vær før helgen.

- Styresmaktene er under press ikke bare fordi de må takle den umiddelbare krisen, men på grunn av den mer langsiktige utfordringen med fremmedgjorte unge menn uten moralske sperrer ved plyndring og brannstifting, sier professor Rodney Barker ved London School of Economics til NTB.

Han mener de står overfor et kraftig dilemma.

- Det mest selvfølgelige motgrepet er å øke sosialbudsjettet som sådan, noe som regjeringen er ideologisk og politisk forhindret fra. Det andre, mer et plaster enn en kur, er å investere i politiarbeid som gjør slike utbrudd vanskeligere, hvilket medfører utlegg som regjeringen er ideologisk forpliktet til ikke å akseptere, påpeker Barker.

Hjemme best Imens klamrer Poulton seg fast til «Home Sweet Hackney», for å låne tittelen fra den største hiten signert bandet hans, Walking Wounded.

- Hackney har den største konsentrasjonen av kunstnere per kvadratmeter i Storbritannia, ja, kanskje hele verden, hevder han i duskregnet på Graham Rd.

- Det skal bli interessant å se hvor lenge det forblir sånn, hvor lenge det går før vi skvises ut av advokatene og finansgutta. (NTB)

FRIVILLIGE: Rundt 300 personer har hjulpet til å rydde i gatene etter opptøyene i Hackney tidligere denne måneden. Foto: REUTERS/Chris Helgren
FRIVILLIGE: Rundt 300 personer har hjulpet til å rydde i gatene etter opptøyene i Hackney tidligere denne måneden. Foto: REUTERS/Chris Helgren Vis mer