Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hore- kunder går fri

I august 2001 ble det straffbart å kjøpe sex av ungdom under 18 år. Etter tre år er ingen horekunder dømt for å ha kjøpt sex i denne aldersgruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette framgår av en undersøkelse ei arbeidsgruppe nedsatt av justisminister Odd Einar Dørum har foretatt.

Høyesterettsadvokat Tor-Erling Staff sier til Dagbladet at det er like greit å avskaffe hele paragrafen, siden verken politi, horekunde eller prostituert er interessert i å håndheve paragrafen.

-  De som har ivret for dette spesielle vernet for ungdom i aldersgruppa 16- 18 år, har fått svar som fortjent, sier Staff.

Henlagt

Undersøkelsen går fra 18. august 2001 til 29. juni 2004. I det aktuelle tidsrommet hadde det kommet fire anmeldelser mot menn, som skulle ha kjøpt sex av ungdom i aldersgruppa 16- 18 år. To av anmeldelsene var knyttet til gateprostitusjon. Begge ble henlagt.

I det materialet arbeidsgruppa har gjennomgått, foreligger det ikke opplysninger om at politiet på eget initiativ har foretatt spaning mot f.eks. prostitusjonsmiljøet for å avdekke kjøp av seksuelle tjenester.

-  Vi har ikke funnet at Justisdepartementet, Riksadvokaten eller Politidirektoratet har gitt retningslinjer for håndheving av den aktuelle paragrafen, verken relatert til forebygging eller straffeforfølgning, skriver gruppa.

Paragrafen har en strafferamme på to års fengsel. Barn under 16 år er som kjent under den seksuelle lavalder, og er beskyttet av andre paragrafer.

Ingen effekt

Staff mener at det er typisk for moralsk bestemte lovregler, de har ikke noen som helst effekt.

-  De vekker ikke interesse eller oppmerksomhet unntatt når bestemte personer eller organer i samfunnet velger å lage støy omkring dem. Lovparagrafen kom som et resultat av en iver etter å endre virkeligheten. Den norske puritanismen og fordømmelsessyken har spilt fallitt i denne sammenheng. Lovbestemmelsen er sjølsagt helt utenfor det som har med det praktiske livet å gjøre i det norske samfunn, sier Staff.

SEXSALG: Stor trafikk på horestrøket i Oslo - der blant andre unge jenter fra Øst-Europa tvinges til å selge sex av brutale halliker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media