Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Horekreft

Alarm: Småjenter kommer til å løpe rett ut og ha sex med alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var enklere før, da sex var skikkelig farlig. Da unge piker stadig vekk døde av syfilis eller strikkepinner, til oppbyggelig skrekk og advarsel. Nå, med kondomer, angrepiller, selvbestemt abort og gratis klamydiakur på klinikk for seksuell opplysning, er det blitt et sant helvete å vokte nasjonens seksualmoral.

Men noen slitere prøver så godt de kan. Bjørn Hoffmann er en av dem. I sin stilling som doktor i medisinsk filosofi ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten utkjemper han heroiske slag ved kyskhetens frontlinje. Mens andre lettsindig har sett på vaksinen mot livmorhalskreft som et medisinsk gjennombrudd, ser Hoffmann vaksinen som en trussel mot småjenters dydighet. Snart skal Helseminister Sylvia Brustad avgjøre om denne kreftvaksinen skal gis til alle unge jenter i Norge. Kreftforeningen trekker fram at et slikt vaksineprogram vil hindre de 300 årlige tilfellene av livmorhalskreft, men Hoffmann ser større på det: I sitt notat til Brustad om «Etiske utfordringer knyttet til innføring av HPV-vaksine» advarer Hoffmann mot at vaksinen kan føre til at unge jenter «øker seksuell atferd og antall seksualpartnere».

HPV-viruset smitter nemlig gjennom samleie. For at vaksinen skal fungere må den derfor gis til jenter som ikke har debutert seksuelt, forslaget er å distribuere den i 11–12-årsalderen. Disse småjentene kan oppfatte vaksinen som «tilslutning eller oppmuntring til seksuell aktivitet», skriver Hoffmann, den kan «gripe inn i den seksualopplysningen som foreldrene ønsker (eller vegrer seg for) å gi sine barn.» Ja, for hvis man ikke får kreft av sex – hva skal da hindre 11-åringer i å ligge med den første og beste?

Jeg forestiller meg at doktor Hoffman har flosshatt, og at han sitter og formulerer sine skriv på et Dickens-aktig, trekkfullt kontor. Tankegangen hans er i hvert fall viktoriansk. I 2007 er det grundig tilbakevist at åpenhet om sex og tilgang til seksualmedisinske ressurser fører til tidlig debutalder og risikosex. I dag er det bare den evangelisk-kristne bevegelsen og sånne etterlevninger som Hoffmann, som nekter for at puritanisme er den største trusselen mot jenters seksuelle ansvarlighet og helse.

Selv om vi vet at nesten alle kvinner vil bli utsatt for HPV-viruset i løpet av livet, insisterer doktor Hoffmann på at viruset er forbundet med «livsstilsvalg og risikorelatert atferd». Sagt rett ut: Det er bare «horete» jenter som får livmorhalskreft.

Han er åpenbart ikke alene om å holde på denne forestillingen. Som Merete Furuberg fortalte i Dagbladet i går, ble hennes seksualliv gransket av sykehuset da hun fikk livmorhalskreft. Da hun fortalte at hun hadde vært gift i 25 år og ikke hadde hatt mange seksualpartnere kunne ikke legen «få det til å stemme». Hun reagerer med harme på at Hoffmans moralistiske utlegninger, som strider med entydig medisinsk kunnskap, skal få legge premisser for Sylvia Brustads vurdering av kreftvaksinens videre skjebne.

Det er forskjell på kreft og kreft. Leukemi er en «edel» kreftvariant – den rammer nådeløst, og reiser ingen spørsmål om ofrenes egen skyld. Mens lungekreft er røykerens fortjente straff. Hvis det har vært en utbredt forestilling at livmorhalskreft er «horekreft» kan det være med på å forklare hvorfor det har tatt såpass lang tid å forstå sykdommens vesen.

Merete Furuberg måtte gjennom fire operasjoner, 31 strålebehandlinger og seks cellegiftkurer før hun ble frisk. Vi får håpe at Sylvia Brustad tenker på henne og diskret mister Hoffmanns rapport i søppelkurven.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling