Horekunde angrer ingenting

Horekunden «Frode» (26) kjøper sex og angrer ikke «Frode» og kameraten sto i en telefonkiosk i London. På en plakat fristet en kvinne med sine seksuelle tjenester. De flirte, og slo nummeret. Minutter seinere sto de i hennes leilighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med ett var de et tall i statistikken som forteller at hver åttende norske mann er eller har vært horekunde.

- Det var helt greit. En viss spenning var knyttet til å kjøpe sex for første gang. Men det ga ingen spesiell følelse. Gjort var gjort.

Siden har han handlet på kjønnsmarkedet omkring 30 ganger, for det meste under ferier og jobbing i utlandet. Og han oppfatter seg verken som kriminell eller taper.

- Jeg er ikke hekta på å kjøpe sex av horer. Det er en lettvint løsning bare. Akkurat som det er lettvint å kjøpe brød på Shell over gata i stedet for på Rimi til halve prisen.

Flau er han ikke - mange av hans kamerater er horekunder. Mens statsminister Bondevik mener de bør kriminaliseres, tilbyr Oslo kommune en trøst og fordomsfri prat.

- Jeg ringte kommunens nye informasjonstelefon av nysgjerrighet, og ser på den som et skritt mot å liberalisere opinionen. Håpet er å få offentlige bordeller, slik at vi kan få bukt med kriminaliteten, beskatte virksomheten og sikre tryggere kjøp og salg av seksuelle tjenester.

Der og da

- Hvorfor kjøper du sex? Har du ikke dame?

- Jeg har ikke fast følge nå, nei. Men årsaken er alltid et fysisk udekket behov der og da.

Oftest har han forsynt seg på pornobarer i utlandet, noen ganger på massasjeinstitutter i Oslo, aldri blant de gateprostituerte.

- Det er viktig for meg at de er voksne, selger sin vare frivillig, og ikke er drevet av andre behov enn penger til seg selv.
- Er horekunden en overgriper?

- Nei, nei, nei. Det ville jeg vært først hvis jeg hadde gått til de gateprostituerte. De er ofre - der er jeg i stor grad enig med Kvinnegruppa Ottar.

- Hva med moral - har du ikke det?

- Det er ikke umoralsk å kjøpe sex. Tvert om vil jeg anbefale flere å prøve - for å få fart på det private næringsliv.
- Hva vet du om horene du møter?

«Frode» tar en lang tenkepause.

- Svært lite, bortsett fra at de er villige til å selge en tjeneste jeg vil kjøpe, og at de oftest ikke får alle pengene selv. For som regel er sexhandelen involvert i organisert kriminalitet.

Som snekkeren

- Kvinnene kan være i en presset situasjon. Eier du ikke skrupler?

- Også en snekker som jobber overtid, kan være presset av sin arbeidsgiver. I prinsippet er det likegyldig for meg om kvinnen er presset, så lenge hun selv har valgt å jobbe som hore. Men - selvfølgelig - jeg kan jo ikke vite om de for eksempel blir slått. Hvis de ser blide og fornøyde ut, regner jeg med at de er det.

- Er ikke de fleste horekunder noen mannssvin?

- Det er nok en del gamle og unge griser. Jeg glorifiserer ikke horekundene som stand. De kan ha svin på skogen, både kundene og horene. Jeg har selv opplevd å bli frastjålet en gullring.

- Damer er horer

Han gjør heller ikke noe forsøk på å glorifisere kvinnestanden:

- Alle damer er horer - det er bare et spørsmål om pris og betalingsmiddel. Når en kvinne gifter seg bare for å bli forsørget, er det en form for prostitusjon. Implisitt følger at alle menn er horekunder. Selv er jeg horekunde i en videre forstand, sier «Frode», tydelig tilfreds med sitt resonnement.
- Viser du ikke et forferdelig kvinnesyn?

- Nei, for jeg har full respekt for at alle vil sette egne grenser. Hadde jeg hatt en datter, ville jeg anbefalt henne å bli lege eller advokat framfor prostituert, fordi den yrkeskarrieren er kortvarig. Jeg ville støttet henne hvis hun valgte å prostituere seg, men advart mot folks fordommer og moralske pekefinger.

«Frode» fristes av tanken på å stå åpent fram som horekunde, men det vil føre til et anstrengt forhold til kvinner, familie og arbeidsgiver.
- Du er ikke blitt seksuelt avstumpet og kynisk? Blir det mulig en gang å leve med og være trofast mot en kvinne?

- Det viktige i et forhold er å snakke om behov. Finner jeg den rette, kan det være mer enn bra nok. Men jeg vil for eksempel ikke ha noe imot - hvis vi kjøpte en dame - å ha trekant. Men det må være frivillig fra hennes side.

- Men, vedgår 26-åringen, sex er best mellom to forelskede mennesker.