Horekunder likeglade til seksuell lavalder

Voksne menn som kjøper prostituerte under 16 år sjekker ikke om jenta er under den seksuelle lavalder. Hittil har det aldri falt dom mot horekunder som har kjøpt barnesex i Norge, men kundene kan riskikere 15 års fengsel ved å ha sex med mindreårige prostituerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kundene er likegyldige til hvor gamle jentene er. Når de får det fortalt gir det dem et ekstra kick, og de er villig til å betale mer, forteller Liv Jessen leder for PRO-senteret i Oslo. Hun har intervjuet 10 prostituerte som debuterte da de var mellom 13-15 år.

Undersøkelsen hennes «Ung prostitusjonsdebut» forsøker å kartlegge omstendighetene rundt en tidlig debut.

Ikke pedofile

- Sex med mindreårige er en alvorlig forbrytelse som kan straffes med fra 10-15 års fengsel, sier Jessen, som likevel ikke vil karakterisere disse mennene som pedofile. Hun presiserer at ingen av dem som hadde kjøpt sex fra de hun har intervjuet hadde bedt om å få barn eller unge jenter.

- Vi må skille mellom barneprosituerte og ungdomsprostituerte. Jeg setter skillet ved 12 år. Da er du ungdom ikke barn. Det betyr ikke at det er et mindre alvorlig lovbrudd. Men det er viktig å ha klart for seg disse skillelinjene for å kunne sette inn mottrekk.

Daglige patruljeringer

I 1996 ble det gjort en undersøkelse som viste at 30 prosent av de prostituerte debuterte før de var 16 år. Jessen mener likevel at det ikke er grunnlag for å si at det eksisterer barneprostitusjon i Norge.

Det er ikke gjort undersøkelser på om tallet har steget siden den gang. Men ifølge Jessen ser det ut til at de tradisjonelle horestrøkene for unge er borte. Hverken politiet eller representanter fra PRO-senteret møter nå unge på sine daglige patruljeringer på strøket. Tidligere har kjente prostitusjonsanrenaer vært en magnet for ungdom i drift. For PRO-senteret har det vært viktig at disse miljøene ikke får feste.

- Men selv om salg av seksuelle tjenester har blitt mindre synlige i bybildet, trenger ikke dette bety at prostitusjonen har blitt mindre, presiserer Jessen.