Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hører artilleri-ild nær Yeonpyeong

Øker spenningen ytterligere mellom Sør- og Nord-Korea. Ifølge et sørkoreansk nyhetsbyrå er det lyden av en nordkoreansk militærøvelse.

NORD-KOREA: Fra øya Yeonpyeong kan man se Nord-Korea. Nord-Korea mener Yeonpyeong tilhører nordkoreansk territorium. Foto: Reuters
NORD-KOREA: Fra øya Yeonpyeong kan man se Nord-Korea. Nord-Korea mener Yeonpyeong tilhører nordkoreansk territorium. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEOUL/OSLO (Dagbladet): I dag morges norsk tid er det kommet nye meldinger om artilleribeskytning fra Nord-Korea nær øya Yeonpyeong. Det er hørt lyd om artilleribeskytning, melder Reuters.

- Militærøvelse Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap melder at det er «lyden av eksplosjoner fra skytetrening inne i Nord-Korea, ifølge kilder i militærkommandoen». Hvis dette er en militærøvelse er den ikke varslet.

Sørkoreanske militære sa at de hørte lyd av artilleri-ild inne fra Nord-Korea. Sørkoreanske YTN melder ifølge Reuters at granatene landet nord for den kontroversielle grensa. Kilder i Sør-Korea tror at ilden ikke var rettet mot Yeonpyeong.

Før dagens lyd av artilleri-ild, kom Nord-Korea med følgende advarsel til sin nabo i sør:

- Vi skal bade dere i grusom ild. Vi vil utslette dere, hvis vår suverenitet blir krenket, het det i uttalelsen, som ytterligere økte spenningen.

I Seoul er alt rolig, melder Dagbladets reportere på stedet.

Søndag skal Sør-Korea og USA starte en militærøvelse nær øya Yeonpyeong. Nord-Korea har truet med nye angrep på øya, hvis de velger å gjennomføre øvelsen som har vært planlagt i lang tid.

Det amerikanske hangarskipet USS George Washington er på vei til området med 80 jagerfly og 6000 soldater for å delta i øvelsen.

Sør-Korea uten forsvarsminister Det er stor spenning mellom de to landene på den koreanske halvøy. Ifølge Korea-eksperter er tirsdagens angrep på Yeonpyeong det alvorligste siden Koreakrigen ble avsluttet i 1953. De to landene er fortsatt i krig, siden ingen fredsavtale er undertegnet.

Sør-Korea har etter tirsdagens angrep endret sine retningslinjer for motangrep. Angriper Nord-Korea igjen, vil svaret fra sør bli langt kraftigere.

TIRSDAG: Røyk stiger opp etter granatangrepet tirsdag. Det er meldinger om nye beskytninger i morgentimene fredag norsk tid. Foto: AP
TIRSDAG: Røyk stiger opp etter granatangrepet tirsdag. Det er meldinger om nye beskytninger i morgentimene fredag norsk tid. Foto: AP Vis mer

Dagbladets reportere Kristoffer Egeberg og Sun Heide Sæbø var på Yeonpyeong i går, men befinner seg nå i Seoul. Les Dagbladets reportasje fra den utbombede øya.

I natt norsk tid ble det meldt at Sør-Korea har utnevnt ny forsvarsminister, etter at Kim Tae-young gikk av etter tirsdagens angrep. Det er imidlertid dementert av sørkoreanske myndigheter.

- Flere kandidater er under vurdering, sier Hong Sang-pyo ved presidentens kontor i en pressemelding fredag, ifølge NTB.

Tidligere på dagen meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at president Lee Myung-bak hadde utnevnt sin sikkerhetsrådgiver Lee Hee-won til ny forsvarsminister.

Fire sørkoreanere døde under tirsdagens angrep, av dem var to sivile.

Dagbladet kommer med mer

PÅ VEI: USS George Washington er på vei til området der det er hørt artilleri-ild i morgentimene norsk tid. Hangarskipet har med seg 80 jagerfly og 6000 soldater. Foto: AFP
PÅ VEI: USS George Washington er på vei til området der det er hørt artilleri-ild i morgentimene norsk tid. Hangarskipet har med seg 80 jagerfly og 6000 soldater. Foto: AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!