SMELLER: Det kan fortsatt høres smell fra inne i tunnelen. Politiet fryktet tidligere at tunnelen skulle kollapse, noe de nå avblåser. Skadene er imidlertid store, og det kan fortsatt høres smell fra tunnelen. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
SMELLER: Det kan fortsatt høres smell fra inne i tunnelen. Politiet fryktet tidligere at tunnelen skulle kollapse, noe de nå avblåser. Skadene er imidlertid store, og det kan fortsatt høres smell fra tunnelen. Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer

Hører fortsatt smell fra tunnelen, men avviser at den vil kollapse

Skatestraumtunnelen vil trolig være stengt i lang tid framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BREMANGER / OSLO (Dagbladet): Klokka 17.00 i ettermiddag høres det fortsatt smell fra inne i Skatestraumtunnelen, der en tankbilhenger med 16 500 liter drivstoff løsnet og kolliderte i tunnelveggen.

Det førte til eksplosjoner i tunnelen og en voldsom brann som utviklet seg utover dagen.

Når Dagbladet er på stedet rundt 17.15 i ettermiddag, kommer det fortsatt litt røykos ut av tunnelen. Politiet gikk rundt klokka 13.00 i ettermiddag ut og sa at de fryktet tunnelen kunne kollapse.

Ikke kollapsfare Nå avblåses imidlertid kollapsfaren av politiet.

- Tunnelen kommer ikke til å kollapse. Det ser ut som systemene har lurt oss noe, sier innsatsleder på stedet, Torbjørn Thue til Dagbladet.

BYGGELEDER: Vidar Solheim i Statens Vegvesen. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
BYGGELEDER: Vidar Solheim i Statens Vegvesen. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Byggeleder i Statens vegvesen Sogn og fjordane, Vidar Solheim, sier det samme.

- Vi har sjekka ut pumpene, og de går for fullt. Teorien vår nå er at brannen tuklet med systemet. Det ser ikke ut til å være store vannmengder, men mer et naturlig tilsig av vann, slik det er i undersjøiske tunneler, sier Solheim.

Det har vært et enormt trykk i tunnelen under brannen, og lysarmaturene som vanligvis er montert i tunneltaket er blåst ut og ligger spredd i veien.

Enorme skader Det er imidlertid enorme skader på tunnelen. Politi og brannvesenet hører stadig smell inne fra tunnelen, noe som mest sannsynlig er stein og utstyr som faller ned.

- Tunnelen har store skader og vil trolig være stengt lenge, sier Solheim i vegvesenet.

Tunnelen vil holde stengt i uker, kanskje måneder framover, opplyser Margot Åsebø, fungerende veidirektør i Sogn og Fjordane. Vegvesenet får først tilgang til tunnelen etter at politiet er ferdig med sine undersøkelser.

- Hvor store skadene er, vet vi ikke før våre fagfolk har undersøkt tunnelen. Det er likevel ingen grunn til å tro at tunnelen vil falle saman. På stedet der tankvogna brant, er det minimum 40 meter fjell over, sier Åsebø, ifølge Statens Vegvesen.

Ingen kan ta seg inn i tunnelen på grunn av varmen, men vil forsøke etter avkjøing i morgen.

Hengeren ligger cirka 300 meter nede i tunnelen.

Tore Myrestrand (53) kjørte tankbilen da hengeren løsnet av.

Han hørte et skarpt smell da hengeren datt av. Deretter løp han ut til nødtelefonen og varslet om hendelsen. Deretter fikk han varslet andre sjåfører og kommet seg ut med bilen, mens hengeren sto igjen i brann.

- Draget mellom bil og henger løsnet av. Bremsene kom da på automatisk, men ikke nok til å unngå at hengeren smalt i fjellvegget. Jeg hørte det høye smellet, og løp ut til nødtelefonen. Drivstoffet fosset ut mens jeg sto i telefonen, og jeg tror første eksplosjonen skjedde da, sier Myrestrand til Dagbladet.