Hører gråt og mobiltelefoner fra ruinene

Gasseksplosjonen kan ha kostet nærmere 50 mennesker livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Antallet dødsofre etter gasseksplosjonen i Ukraina kan nærme seg 50.

Uforsiktig lagring av oksygen eller acetylen, som har lekket ut i kjelleren, er trolig årsaken til katastrofen, opplyser det ukrainske departementet for krisehåndtering.

I dag er det erklært landesorg etter katastrofen i boligblokka i Svartehavsbyen Evpatoria seint julaften.

Mens redningsmannskaper og øyenvitner i natt fortalte om hjerteskjærende scener i ruinene, er det offisielle tallet på døde som er funnet, nå kommet opp i 27 personer. 

- 27 døde er funnet i ruinene og 26 av dem har blitt identifisert, sier lederen av det regionale departementet for kriser og ulykker Olexander Mazilin, ifølge NTB. 

Det omfattende redningsarbeidet forsetter til tross for at det er liten sannsynlighet for at flere mennesker blir funnet i livet.

I alt 21 personer er berget levende ut fra ruinene. Fem av dem ligger på sykehus med alvorlige skader.

62 beboere

Men i tillegg er flere enn 20 av beboere som var hjemme meldt savnet. I alt 62 mennesker bodde i de 35 leilighetene i den totalraserte fem etasjer høye blokka fra 1965. De fleste er vanligvis hjemme på tidspunktet da det smalt - ved 21.45-tiden onsdag kveld.

Forholdene er vanskelige med temperaturer rundt null grader.

Fortvilte pårørende ringer til familiemedlemmer som er savnet.

- Vi hører mobiltelefoner som ringer inne i vrakhaugen under betongelementene, sier et vitne til nyhetsbyrået Reuters.

- Hørte jente som gråt

I de første timene etter eksplosjonen forsøkte de som var fanget, å ringe ut for å få hjelp. Men disse telefonene opphørte ved middagstider torsdag, ifølge en talskvinne for myndighetene.
Andre vitner sier til nyhetsbyrået AFP at de seinest i går kveld hørte gråt inne i vrakhaugen.

- Vi hørte helt tydelig ei jente som gråt, sier et vitne.
Over 300 redningsmannskaper arbeidet i natt med å få folk ut av ruinene. To kraner og til sammen 90 maskiner er  satt inn i ryddingen av ulykkesstedet.
Russlands president Dimitrij Medvedev har tilbudt hjelpemannskaper fra den russiske Svartehavsflåten.

Ukraina og Russland har et meget anstrengt politisk forhold, men over halvparten av innbyggerne på den ukrainske Krim-halvøya er russere.

BESØKTE RUINENE: Ukrainas statsminister  Yulia Tymoshenko og president Viktor Yushchenko besøkte ruinen av den fem etasjer store bygningen i dag. Foto: REUTERS/Alexander Prokopenko
BESØKTE RUINENE: Ukrainas statsminister Yulia Tymoshenko og president Viktor Yushchenko besøkte ruinen av den fem etasjer store bygningen i dag. Foto: REUTERS/Alexander Prokopenko Vis mer

Seinest julaften noen timer før eksplosjonen truet russiske myndigheter med å stenge alle gassleveranser til Ukraina hvis landet ikke betaler den prisen russerne forlanger. Ukrainske myndigheter har i mange år krevd billige gassleveranser fra Russland som kompensasjon for rørledningene som går gjennom landet.

Halve bygningen var borte

- Det var et kraftig smell. Vi løp ut og så at halve bygningen var borte. Det var skriking, og et barn gråt, forteller øyenvitnet Sergej Jurtsjenko til den russiske fjernsynsstasjonen Kanal 1, ifølge NTB.

Både president Viktor Jusjtsjenko og statsminister Julia Timosjenko besøkte torsdag ulykkesstedet og snakket med flere av de overlevende.

Verksted i kjelleren

Et stort antall boligblokker i Russland, Ukraina og de gamle Sovjet-statene bruker gass til oppvarming og matlaging. Ulykkene kommer når kvikksølvet kryper under null og det er fullt trykk i gassledningene.

Men denne gasseksplosjonen ser ikke ut til å ha noe med ledningssystemet og gassbruken i leilighetene å gjøre.

Sikkerhetsmyndighetene har bekreftetat det var verksted i kjelleren i blokka, der det var vanlig å lagre beholdere med blant annet oksygen og acetylen.


KNUST: Bare ruinene er igjen etter at eksplosjonen rammet boligblokken ved 21.45-tiden i går kveld. Foto: EPA/ARTUR SHVARTS
KNUST: Bare ruinene er igjen etter at eksplosjonen rammet boligblokken ved 21.45-tiden i går kveld. Foto: EPA/ARTUR SHVARTS Vis mer