Israel:

- Hører ikke hjemme i kirken

Oslo-biskop Kari Veiteberg tar til orde for boikott av Israel. Det bør være det siste hun gjør som biskop i Den norske kirke, mener Christian Tybring-Gjedde (Frp).

- BØR VELGE: Christian Tybring-Gjedde mener biskop Kari Veiteberg bør velge mellom å være politisk aktivist og biskop. Foto: Fredrik Hagen / NTB
- BØR VELGE: Christian Tybring-Gjedde mener biskop Kari Veiteberg bør velge mellom å være politisk aktivist og biskop. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det brenner igjen i Midtøsten og i helga gikk biskop Kari Veiteberg ut på Facebook med støtte til boikott av Israel:

Ikkje-vald:

«Dei skal smi sverda om til plogskjær og spyda til vingardsknivar. Folk skal ikkje lyfta sverd mot folk, ikkje lenger lærast opp til krig.» (Jes 2, 4)

For dei av oss som held ikkjevaldeleg motstand for å vere det beste: Palestinske kirkeledere er klare: ord må følges opp med handling!

Vi har både en moralsk og en folkerettslig plikt til å ikke støtte okkupasjonen av Palestina økonomisk.

Vi oppfordrer kirkene i Norge til å løfte boikott, deinvesteringer og sanksjoner som løsninger for en varig og rettferdig fred.

Veiteberg delte teksten med et bilde med teksten «Okkupasjon gir bare en mulighet. Boikott!».

Bildet er opprinnelig publisert av KFUK-KFUM, som går inn for bred økonomisk boikott av Israel.

BOIKOTT: Bildet Kari Veiteberg delte på sin Facebook-side går inn for en bred økonomisk boikott av staten Israel.
BOIKOTT: Bildet Kari Veiteberg delte på sin Facebook-side går inn for en bred økonomisk boikott av staten Israel. Vis mer

- Hører ikke hjemme i kirken

Christian Tybring-Gjedde (Frp) er stortingsrepresentant for Oslo - og tidligere kirkegjenger.

- Jeg mener Oslo-biskop Kari Veiteberg ikke hører hjemme i Den norske kirke. Hun mener vi skal boikotte staten Israel, noe som opplagt er antisemittisk. Venstresiden har gått inn for boikott fra det de mener er okkuperte områder, men Veiteberg mener jo hele staten er illegitim, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Kari Veiteberg er forelagt Tybring-Gjeddes uttalelser og påstander, men ønsker ikke å besvare dem.

Preses Olav Fykse Tveit gir imidlertid følgende kommentar til Christian Tybring-Gjeddes kritikk:

- Den norske kirke, gjennom Kirkens Verdensråd og sammen med mange kirker i verden, har i mange år arbeidet for rettferdighet og fred i Israel og Palestina. Den norske kirke har sammen med disse kirkene oppfordret til å boikotte varer fra de okkuperte områdene, som etter internasjonal rett er ulovlig produsert og solgt.

- Oslo biskop, Bispemøtet og biskopene engasjerer seg ut fra kirkens oppdrag i viktige samfunnsspørsmål for fred og rettferdighet i verden, skriver preses Olav Fykse Tveit.

- Politisk aktivist

KFUK-KFUM skriver for øvrig på sine nettsider at de «anerkjenner Israel som en legitim stat i tråd med folkeretten. Standpunktet vi har tatt om å ha en bred økonomisk boikott av varer og tjenester som bidrar til okkupasjonen av Palestina, er fullt forenlig med denne anerkjennelsen».

Tybring-Gjedde mener at Kari Veiteberg bør velge: Enten fronte sine politiske standpunkter - eller være biskop.

- Jeg mener hun heller bør være en politisk aktivist på venstresiden enn biskop. Jeg går selv ikke lenger i kirken. Du får bare formaninger om hvor mye synd det er på andre mennesker og at vi skal skamme oss. Tidligere fikk jeg en egen følelse av ro og fikk reflektert litt over eget liv. Det har vært viktig for min kristendom. Det er en stor provokasjon hun holder på med, som er langt unna kirkens medlemmers syn, utdyper Oslo-politikeren.

EKS-KIRKEGJENGER: Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier han har sluttet å gå i kirken - det er blitt et sted der han bare får dårlig samvittighet. Foto: Fredrik Hagen / NTB
EKS-KIRKEGJENGER: Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier han har sluttet å gå i kirken - det er blitt et sted der han bare får dårlig samvittighet. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Tror på håpet

I 2015 meldte nåværende olje- og energiminister Tina Bru seg ut av Den norske kirke etter at biskopene Tor B. Jørgensen og Olav Øygard tok til orde for at Norge bør bremse oljeproduksjonen, og la mye olje ligge igjen i bakken.

Christian Tybring-Gjedde mener det tvert imot er biskopene som bør melde seg ut.

- Kari Veitebergs utspill skremmer meg, hun har ingenting i Den norske kirke å gjøre. Hun har kuppet Oslo-kirken, det er nok av arenaer hun kan være venstreaktivist. Kirken skal være et sted der man ikke skal få dårlig samvittighet, sier Tybring-Gjedde.

- Men er det ikke kirkens budskap at man skal hjelpe verdens fattige?

- Jo, det er greit, men å gå inn for boikott gjør at du har fjernet deg helt fra å være biskop. Jeg vil spørre Veiteberg om hun mener Israel har rett til å forsvare seg og hva eventuelt Israel burde gjøre når de får 2000 missiler skutt mot seg. Skal de akseptere det?

- Hva er kirkens budskap for deg?

- Det er å tro på at det er noe etter døden, at det er et håp. Det handler også om å binde en nasjon og familien sammen med dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse. Det er kirkens budskap, ikke å kutte klimagasser eller å boikotte Israel. Vi går ikke lenger i kirken på julaften, vi føler oss ikke lenger hjemme der, sier Christian Tybring-Gjedde.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer