Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hører stemmer i hodet

Tiltalt for drap på sønnen (13).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er tiltalt for sønnedrapet i Trondheim, har selv erklært seg «gal», og hevder at han «hører stemmer i hodet».

Tiltaltes forsvarer, advokat Abid Q. Raja, sørget i Trondheim tingrett tirsdag for å få mannens utsagn protokollert i rettsboken.

Det skjedde etter at tiltalte fikk forlate rettssalen fordi åstedsbefaringen tirsdag formiddag ble en så stor psykisk belastning at han resten av dagen ikke orket å følge de videre rettsforhandlinger.

Tingrettsdommer Hilda Gerd Kolbjørnsen og hennes to meddommere må dermed forholde seg til en slags psykiatrisk egenerklæring, i tillegg til erklæringen fra de to rettspsykiatrisk sakkyndige, seksjonsoverlege Bjørn H. Lervåg og forskningsleder Jim Aage Nøttestad. Disse to har konkludert med at tiltalte har paranoid personlighetsforstyrrelse, men at han ikke var psykotisk da drapet skjedde - og han følgelig er strafferettslig tilregnelig.
Krever ny sakkyndig
Abid Q. Raja varslet tirsdag at han og hans medforsvarer Anniken Mellegaard Thinn vil forsøke å få en ny psykiatrisk sakkyndig til å foreta en juridisk observasjon av tiltalte. Forsvarerne mener Lervåg og Nøttestad er inhabile fordi de allerede har avgitt en rettspsykiatrisk erklæring, som hevdes å bygge på samtaler der tolken kan ha tolket feil.

Retten er ikke enig, men har ikke motsatt seg at forsvarerne får engasjere en psykiater til å foreta en ny undersøkelse. Forsvarernes strategi er åpenbart å få retten til å trekke en annen konklusjon enn de to psykiatrisk sakkyndige som allerede er oppnevnt av retten.

I neste omgang er strategien å anke en eventuell fellende dom på grunnlag av påstand om saksbehandlingsfeil.


Nekter straffskyld 
Tiltalte - en 44 år gammel iransk statsborger - har etter råd fra forsvareren nektet å forklare seg om selve drapshandlingen, som skjedde med flere knivstikk i sønnens rygg og bryst. Drapet skjedde i mannens hjem på Stavset i Trondheim den 10. juni i fjor. Obduksjonsrapporten ble tirsdag presentert for retten av overlege Olav A. Haugen.

Mandag, på rettssakens første dag, startet tiltalte på en lang forklaring, som handlet om hans vanskelige liv som politisk aktivist i Iran, og som flyktning i Pakistan og Norge. Han kom til Norge sammen med sin kone og to sønner i 2000. De ble bosatt i Trondheim, og fikk en datter i 2001.

I tillegg til drapet på den eldste sønnen, omfatter tiltalen en lang rekke tilfeller av fysisk og psykisk mishandling av alle familiemedlemmene. Tiltalte nekter å ha brukt vold mot ektefellen og barna, og han nekter straffskyld for drapet.


Psykiatrisk egenerklæring
Utsagnet som forsvareren fikk protokollert, er nærmest en psykiatrisk egenerklæring, som med tolkens oversettelse har følgende innhold:

«Jeg hører lyder i hodet. Jeg hører stemmer i hodet. Jeg har hørt disse stemmene på gravstedet til sønnen min. Også én gang i fengselet. Jeg hørte disse stemmene igjen i dag. Det er ikke jeg som snakker. Jeg er ikke oppmerksom på hva jeg gjør. De snakker med meg. Men jeg vet ikke hva jeg gjør når de snakker med meg. Disse plagene fikk jeg etter at jeg ble løslatt fra fengselet i Iran. Kona anbefalte meg å oppsøke hjelp for min psykiske tilstand. Men jeg sa at jeg er ikke gal. Nå har jeg forstått at jeg er gal. Jeg er sprø

(NTB)

SØNNEN DØDE: Drapet skjedde i tiltaltes hjem på Stavset i Trondheim den 10. juni i fjor. Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET
SØNNEN DØDE: Drapet skjedde i tiltaltes hjem på Stavset i Trondheim den 10. juni i fjor. Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media