- Hører svake rope om hjelp fra ruinene

Tallet på omkomne er nå oppe i 149, mange er fremdeles savnet i Dhaka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Brannmenn og redningsarbeidere jobber fortsatt for å få reddet ut de som er sperret inne i ruinene av en tekstilfabrikk i Dhaka. Foto: REUTERS/Andrew Biraj/NTBScanpix
Det kan ha vært 2000 personer i fabrikken da den kollapset. Nå er antallet omkomne 149, mange er fremdeles savnet. Foto: REUTERS/Andrew Biraj/NTBScanpix
Folk har møtt opp for å finne ut om deres kjære har blitt funnet. Foto: REUTERS/Andrew Biraj/NTBScanpix
Foto: REUTERS/Andrew Biraj/NTBScanpix

(NTB/Dagbladet):  Redningsarbeidere kjemper videre for å hente ut omkomne og overlevende fra den åtte etasjer høye bygningen som raste sammen i utkanten av Bangladeshs hovedstad Dhaka onsdag.

Tallet på omkomne var i morgentimene i dag kommet opp i 149, mens det var hentet ut over 1000 skadde. Fortsatt kan det høres svake rop fra ruinene der hundrevis av mennesker er savnet.

- Dødstallet kan komme til å stige ettersom mange fortsatt er innesperret under bygningsmassene, sier den lokale politisjefen i Savar-distriktet.

Abdul Halim ved myndighetene i Bangladesh sier til nyhetsbyrået AP at eieren kun hadde fått lov til å bygge fem etasjer, og at han hadde lagt til tre ulovlig.

- Ga dem fløyter Bygningen som raste sammen onsdag, huset flere tekstilfabrikker der det jobbet mange unge kvinner. Opptil 2000 mennesker kan ha oppholdt seg i bygningen da den kollapset.

Letemannskaper har jobbet igjennom natta, og har kuttet hull i betongvegger for å gi vann og lommelyktertil de som er fanget i ruinene, og er i live.

- Jeg ga den fløyter, vann og lommelykter. Jeg hørte at de gråt. Vi kan ikke forlate dem slik, sier Abul Khayer ved brannvesenet.

Ingen sjanse - Bygningen ble flat som en pannekake i løpet av få minutter. De fleste arbeiderne hadde ingen sjanse til å unnslippe, forteller sjefen for brannvesenet i Bangladesh, Ahmed Ali.

Enkelte av arbeiderne som jobbet i bygningen, forteller at veggene begynte å slå sprekker tirsdag kveld. De forlot da bygningen, men hevder at sjefene deres ga dem ordre om å gå tilbake til arbeidsplassene.

- Sjefene tvang oss til å gå tilbake på jobb. Bare en time etter at vi gikk inn i bygningen igjen, falt hele huset sammen med et voldsomst brak, fortalte en 24 år gammel kvinnelig arbeider som bare oppga navnet Mousumi.

Abdur Rahim jobbet i femte etasje i fabrikken. Han sier til nyhetsbyrået AP at sjefen forsikret at de var trygge, på tross av sprekkene.

- Etter rundt en time, så falt bygningen sammen, forteller han. Det neste han husker er at han våknet inne i den ødelagte bygningen.

Feilkonstruert - Bygningen kan ha rast sammen fordi den var feilkonstruert, sa innenriksminister Muhluddin Khan Amir da han besøkte ulykkesstedet onsdag. I så fall vil de skyldige bli stilt til ansvar, lovet han.

Det er ikke uvanlig at bygninger faller sammen i Bangladesh, siden mange bygninger ikke oppfyller sikkerhetskravene.

Over 70 mennesker mistet livet da en tekstilfabrikk kollapset i 2005, og i fjor omkom 112 mennesker i en brann i en tekstilfabrikk utenfor Dhaka.