Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Høres fortsatt skudd

Sør-Koreas militærøvelse på øya Yeonpyeong skal være avslutta, men det skal fortsatt være skyting.

I DEKNING: Sør Korea beordret innbyggerne på fem av grenseøyene til å gå i dekning etter at det skal gjennomføres øvelse med skarpt på øya. Foto: REPUBLIC OF/AFP/SCANPIX
I DEKNING: Sør Korea beordret innbyggerne på fem av grenseøyene til å gå i dekning etter at det skal gjennomføres øvelse med skarpt på øya. Foto: REPUBLIC OF/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Øvelsen skal ha blitt stoppet, melder nyhetsbyrået Yonhap, men ifølge nyhetsbyrået AP høres fremdeles artilleriild i grenseområdene mellom Nord- og Sør-Korea, rapporterer en av deres fotografer på stedet.

AP viser til sørkoreanske myndigheter om at Sør-Korea har sendt opp jagerfly i en beredskap dersom det skulle komme noen angrep fra Nord-Korea i løpet av øvelsen.

Det skal ikke ha kommet noen umiddelbare reaksjoner fra Nord-Korea, melder byrået.

Det var planlagt at øvelsen skulle vare i to timer, men den skal, ifølge sørkoreanske myndigheter, ha blitt avslutta etter én time, melder Reuters.

Militærøvelse Sør-Korea startet i dag en militærøvelse på øya Yeonpyeong i Gulehavet. Nord-Korea hadde på forhånd truet med å angripe sør om militærøvelsen ble gjennomført.

Det sørkoreanske forsvaret bekreftet i dag at øvelsen var i gang, og folk som var til stede på øya, kunne høre artilleriild, melder NTB.

Militærøvelsen ble utsatt i flere dager som følge av dårlig vær, noe som ga FNs sikkerhetsråd tid til å holde et ekstraordinært møte om den svært anspente situasjonen på Koreahalvøya.

GASS: Innbyggere tar på seg gassmasker inne i nødrommene som en del av øvelsen i dag. Foto: EPA/YONHAP/SCANPIX
GASS: Innbyggere tar på seg gassmasker inne i nødrommene som en del av øvelsen i dag. Foto: EPA/YONHAP/SCANPIX Vis mer

Dagens øvelse er ventet å skulle vare i cirka to timer, ifølge BBC.

Sikkerhetsrådets møte ble holdt søndag og varte i åtte og en halv time, men det ble avsluttet uten enighet mellom medlemslandene.
Sendt i bunkerser Samtidig som møtet i FN i går, beordret sørkoreanerne flere tusen sivile om å finne ly som en foreberedelse til militærøvelsen i dag.

Ifølge CNN ble cirka 8000 innbyggere sendt i nødrom på øyene Yeonpyeong, Baengnyeong, Daecheong, Socheong and Udo.

På bilder sørkoreanske myndigheter har offentliggjort ser man soldater patruljere øyene mens innbyggerne ledes inn i bunkerser. På flere bilder trenes det med bruk av gassmasker.

Nordkoreanske trusler Beboere på øya Yeonpyeong fikk mandag morgen beskjed om å søke ly i tilfluktsrom under militærøvelsen.

Situasjonen har vært svært anspent i regionen siden den 23. november. Sør-Korea gjennomførte da en lignende øvelse, og Nord-Korea svarte med artillerigranater. Fire sørkoreanere, to soldater og to sivilpersoner, ble drept i angrepet.

I forrige uke varslet Nord-Korea at landet ville svare med et enda dødeligere angrep om Sør-Korea gjennomførte en ny militærøvelse på øya.

Yeonpyeong ligger i Gulehavet i grenseområdet mellom Nord- og Sør-Korea. Sjøgrensa ble tegnet av FN etter Koreakrigen på 1950-tallet, men Nord-Korea anerkjenner den ikke og gjør krav på farvannene rundt Yeonpyeong.

Ekstraordinært møte Da FNs sikkerhetsråd holdt sitt ekstraordinære møte om situasjonen, var et stort flertall av medlemslandene enige om at angrepet den 23. november måtte fordømmes, hevder USAs utsending til FN, Susan Rice, melder NTB.

Men rådet var ikke enstemmig, og ifølge Rice er det usannsynlig at medlemslandene vil komme til enighet.

FØLGER MED: Innbyggere i den sørkoreanske hovedstaden Seoul følger bilder angivelig fra øvelsen vist på sørkoreansk tv. Fire personer ble drept da Nord-Korea den 23. november avfyrte artilleriild på øya Yeonpyeong. Foto: EPA/YONHAP/SCANPIX
FØLGER MED: Innbyggere i den sørkoreanske hovedstaden Seoul følger bilder angivelig fra øvelsen vist på sørkoreansk tv. Fire personer ble drept da Nord-Korea den 23. november avfyrte artilleriild på øya Yeonpyeong. Foto: EPA/YONHAP/SCANPIX Vis mer

Vestlige diplomater sier Kina og Russland ønsket en tvetydig uttalelse hvor Nord-Korea ikke fikk skylden for krisen, men hvor alle parter ble oppfordret til forsiktighet.

Det var Russlands ambassadør til FN, Vitalij Tsjurkin, som innkalte til det ekstraordinære møtet. Han sier det kan bli aktuelt med nye samtaler mandag.

- Jeg håper fortsatt at denne prosessen kan få et vellykket utfall, sa han søndag kveld.

Tillater atominspeksjon Nord-Korea har gått med på å la FN gjenoppta inspeksjonene ved et nordkoreansk atomanlegg, ifølge CNN.

I samtaler med USAs forhandler Bill Richardson har Nord-Korea gått med på å la inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) besøke atomanlegget i Yongbyon, melder CNN mandag.

Nordkoreanerne skal samtidig ha gått med på å sende brenselstaver ut av landet.

I tillegg skal den militære kommunikasjonen mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA styrkes.
 

LIVEDEKNING: En eldre kvinne følger bilder som angivelig er fra direktesendingene fra grenseøyene på togstasjonen i Seoul i Sør-Korea.  Foto: AP/ Lee Jin-man/Scanpix
LIVEDEKNING: En eldre kvinne følger bilder som angivelig er fra direktesendingene fra grenseøyene på togstasjonen i Seoul i Sør-Korea. Foto: AP/ Lee Jin-man/Scanpix Vis mer
TRUSLER: Nord-Korea truer med å angripe Sør-Korea dersom øvelsen gjennomføres. I dag tidlig startet den og man kunne høre artilleriild på øya.Her patruljerer sørkoreanske soldater. Foto:REPUBLIC OF KOREA/AFP/SCANPIX
TRUSLER: Nord-Korea truer med å angripe Sør-Korea dersom øvelsen gjennomføres. I dag tidlig startet den og man kunne høre artilleriild på øya.Her patruljerer sørkoreanske soldater. Foto:REPUBLIC OF KOREA/AFP/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!