- Høres nesten ut som en konspirasjonsteori

Svensk professor er ikke enig i utspillet om at man bør la være å hoste i armkroken.

UENIGE OM NYSING: Bjørg Marit Andersen blir motsagt av en svensk professor og en norsk overlege, som mener det ikke er noe grunn til å la være å nyse i armkroken. Foto: HENNING LILLEGÅRD
UENIGE OM NYSING: Bjørg Marit Andersen blir motsagt av en svensk professor og en norsk overlege, som mener det ikke er noe grunn til å la være å nyse i armkroken. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I dag gikk professor og smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen ut mot norske smittevernrutiner, som hun mener er foreldede og uten rot i nyere vitenskap. Spesielt er hun kritisk til rådet om å nyse i albukroken, og mener det fører til både mer og alvorligere influensasmitte, skriver hun i en kronikk i Dagbladet i dag.

I praksis betyr det å hoste og nyse i armkroken at man bruker egne klær som lommetørklær, sier hun.

- Søkt
Professor i infeksjonssykdommer ved universitetet i Uppsala i Sverige , Björn Olsen, er ikke enig i Andersens råd om å la være å nyse i armkroken.

- Dette høres søkt ut, nesten som en konspirasjonsteori. Dette er ikke avgjørende for smitten på noen måte. Dette er sunn fornuft, og vi har bedt folk om å hoste i armkroken siden spanskesjuken, sier professoren.

Andersen argumenterer blant annet for at om man hoster og nyser på samme sted, som i armkroken, får man en opphopning av virus. Olsen sier at han ikke kjenner til noe forskning som understøtter dette, og mener det er viktigere at man ikke nyser i hendene.

Flere dødsfall i Norge tilfeldig
Bjørg Marit Andersen påpeker at Norge ligger på Skandinavia-toppen når det gjelder dødsfall, og at også Tyskland har færre dødsfall. Kan årsaken være dårligere smittevernrutiner?, spør Andersen i kronikken.

I Sverige er det foreløpig rapportert inn to dødsfall, mot elleve i Norge - det siste en ni år gammel jente.

GÅR MOT OFFISIELLE RÅD: I en kronikk i Dagbladet i dag sa professor i smittevern og overlege Bjørg Marit Andersen at man ikke bør hoste eller nyse i armkroken.
GÅR MOT OFFISIELLE RÅD: I en kronikk i Dagbladet i dag sa professor i smittevern og overlege Bjørg Marit Andersen at man ikke bør hoste eller nyse i armkroken. Vis mer

- Slik som tallene er nå, kan ikke forskjellene i dødsfall forklares med annet enn ren slump, mener Björn Olsen.

De offisielle rådene fra svenske myndigheter sier også at man bør nyse i armkroken og ikke i hånden hvis du ikke har et lommetørkle for hånden. Danske myndigheter gir de samme rådene.

- Overlever dårligere på klær
Egil Lingaas, som er avdelingssjef for avdeling for sykehushygiene ved Rikshospitalet, er heller ikke enig i Andersens konklusjoner. Han tror ikke det har noen betydning for hvor mange som blir smittet om man hoster eller nyser i albukroken. 

- Når alt kommer til stykket tror jeg ikke det har noen betydning. Det viktige er at man må bruke papirlommetørkle og vaske hendene etterpå. Men hvis ikke du har det tilgjengelig, og må velge mellom hånden eller albuen, da stemmer jeg for albuen, sier han til Dagbladet.   

IKKE ENIG MED ANDERSEN: Björn Olsen, professor ved Uppsala universitet. Faksimile: UPPSALA UNIVERSITET
IKKE ENIG MED ANDERSEN: Björn Olsen, professor ved Uppsala universitet. Faksimile: UPPSALA UNIVERSITET Vis mer

Andersen skriver i kronikken at virus har gode levekår i klær, og at de kan leve i mange dager. Lingaas har ikke sett noen dokumentasjon på at viruset lever lenger på klær enn andre steder, men tar forbehold om at Andersen sitter på nyere forskning som han ikke har sett.  

- Det lille som finnes av undersøkelser, ser ut til å antyde at vanlig influensavirus overlever dårligere på porøst materiale som klær og papir enn for eksempel flater av stål som dørhåndtak. Jeg tviler på at svineinfluensaviruset oppfører seg annerledes, sier Lindaas.  

WHO anbefaler albu
Han er opptatt av å ikke forvirre folk mer enn nødvendig når det gjelder smitteverntiltak.  

- Jeg mener det samme som Folkehelseinstituttet på dette området — det er bedre å ikke få smitten på hendene, sier han.

FHIs retningslinjer faller også sammen med WHOs smittevernråd i forbindelse med svineinfluensa. Hvis du ikke har et papirlommetørkle tilgjengelig når du hoster eller nyser, dekk munnen så mye som mulig med albukroken, heter det i rådene fra WHO.

IKKE ENIG MED ANDERSEN: 
Leder av avdeling for sykehushygiene på Rikshospitalet, Egil Lingaas. 
Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
IKKE ENIG MED ANDERSEN: Leder av avdeling for sykehushygiene på Rikshospitalet, Egil Lingaas. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Bjørg Marit Andersen oppgir gjennom pressekontakten på Ullevål universitetssykehus at hun ikke ønsker å uttale seg videre om temaet ut over kronikken i Dagbladet i dag.

Svineinfluensa i Norge

2347 nordmenn har fått bekreftet svineinfluensa med en virusprøve, viser oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet.

Ifølge helsemyndighetene kan opptil én million nordmenn bli smittet av svineinfluensa. Myndighetene mener så mange som 120000 har, eller har hatt, sykdommen.

Det ligger nå fem personer på landets intensivavdelinger som det er kritisk for. Elleve er døde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer