- Høres sinnsykt ut, men jeg er fornuftig

Toska i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet.no): David Toska drev en pågående vervekampanje for å få tak i ransmenn, og de fleste sa ja med en gang.

- Når jeg har noe på gang, blir de fleste med. For folk oppfatter meg som fornuftig, sjøl om det kan høres sinnsykt ut når vi sitter her i dag, sa David Toska i sin forklaring i Nokas-rettssaken i dag.

Etter fem-seks timers forklaring for retten, har Toska ennå ikke kommet fram til selve ransdagen. Han går detaljert gjennom den grundige planleggingen.

Toska kjørte rundt i området for å finne tomme hus som hvor biler og utstyr kunne lagres. Blant annet disponerte han 1000 kvadratmeter i den nedlagte Soma militærleir ved Sandnes.

Midt i Stavanger brøt han seg inn i et lager som han også benyttet.

- Jeg måtte jo finne overnatting til alle som skulle være med. De skulle mates, de skal på do. Det var mye jobbing for å få til alt dette, sa Toska.

Trodde jeg sperret politiet inne

Fluktruten ble planlagt i detalj. Ransbilene måtte følge veier hvor det var minst fare for å møte politiet.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Toska var også ved politistasjonen og tok tiden på en utrykning derfra og ned til Domkirkeplassen.

Kjøretiden er bare et minutt eller to.

- Det var én utkjøring fra politistasjonen. Hvis vi sperret den med en brennende lastebil, innbilte jeg meg at politiet ikke ville komme ut i hele tatt. De ville være innesperret helt til noen fikk trukket lastebilen unna, sa Toska.

Han ble svært overrasket da han lenge etterpå fikk vite at politibilene kunne komme seg ut via brannstasjonens porter.

Brannstasjonen ligger vegg i vegg med politistasjonen.

Var galskap

Toska har tydeligvis fått ranet godt på avstand etter lang tid i varetekt. Det som skulle være tidenes ran med rekordutbytte, omtaler han nå som galskap.

Og jo nærmere hans forklaring kommer selve ransdagen, jo mer forsiktig er han når han forklarer seg.

Særlig når dommer Bjørnestad stiller spørsmål som angår medtiltalte, blir han nølende. Enten vil han ikke si noe, eller han svarer at det skal han eventuelt si noe om etter pausen.

Ranerne fikk tidspress da Toska leste i lokalavisa at Nokas skulle flytte fra lokalene i sentrum helt i begynnelsen av mai.

-Planene skred deretter litt for fort fram, følte jeg. Folk måtte læres opp, vi prøve gikk fluktruten, blant annet, sa Toska.

Alle ranerne fikk ikke vite alt om ranet. Noen skulle ha enkle oppgaver, raske med seg så mye penger som mulig, og de behøvde ikke bli informert om andre detaljer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer