Forurensning i India:

- Høres ut som dommedag

Mens statsministeren i India, Narendra Modi, deltar på klimatoppmøtet i Glasgow, utspiller det seg en miljøkatastrofe i hjemlandet.

SMOG: Den indiske hovedstaten New Dehli er kåret til verdens mest forurensensede by. Årlig på høsten blir situasjonen forværret av både bøndene og en hinduistiske høytid. Foto: REUTERS/Danish Siddiqui/NTB
SMOG: Den indiske hovedstaten New Dehli er kåret til verdens mest forurensensede by. Årlig på høsten blir situasjonen forværret av både bøndene og en hinduistiske høytid. Foto: REUTERS/Danish Siddiqui/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare et spørsmål om tid før forurensning i den indiske hovedstaten New Delhi gradvis eksploderer. Ekspertene mener hovedstaten blir gjort om til et gasskammer som fyller millioner av lunger med farlig luft. Det skriver Independent.

Satellittbilder viser store branner på åkere i nordindiske delstater som gjør luften giftig. Brannene vil fortsette å brenne de neste ti dagene for å gjøre plass til neste parti avlinger.

De store mengdene med røyk blir fraktet med vinden fra åkerne til storbyen New Delhi, der røyken kommer inn som et ekstra element i den allerede kraftig forurensede byen.

En person som bor i New Delhi - verdens mest forurensede by - mister i gjennomsnitt ti år av levetida på grunn av den farlige luften. Ytterligere er 22 av de 30 mest forurensede byene i verden, i India. Av topp ti er seks av byene fra India, ifølge en studie fra EPIC, skriver avisa.

Trippel helsefare

- Det høres ut som dommedag, ikke sant? Folk kommer inn på sykehus og klinikker og sier at de er andpustne og tunge i brystet.

Det sier Rashmi Sama, som er lungelege ved et av Indias førende medisinske institusjoner, Sir Ganga Ram Hospital i New Delhi, til avisa.

Hun kaller det en trippel fare for befolkningen som allerede kjemper mot en dødelig cocktail av covid-19, ødelagte lunger og sesonginfluensa.

4. november feirer flere millioner indere den hinduistiske festivalen Diwali. En av tradisjonene er å fyre opp fyrverkeri over hele landet, også selv om det er ulovlig.

I flere år har folk våknet dagen etter Diwali til smog, sterk hodepine og rennende øyne mens forurenset luft fyller husene deres.

- Dette er ikke en oppdiktet krise. De første tegnene på dårlig luft viser seg i Delhi når personer med normale lunger får en metallsmak i munnen, begynner å få hodepine og er mer slitne enn vanlig, sier Sama.

FARLIG RØYK: flere fyrer opp fyrverkeri i gatene under hindu-festivalen Diwali, selv om det er ulovlig. Røyken forverrer situasjonen i byen med mer farlig smog i lufta. Foto: Sajjad Hussain / AFP/ NTB
FARLIG RØYK: flere fyrer opp fyrverkeri i gatene under hindu-festivalen Diwali, selv om det er ulovlig. Røyken forverrer situasjonen i byen med mer farlig smog i lufta. Foto: Sajjad Hussain / AFP/ NTB Vis mer

- Barna puster inn gift

I byen Punjab sier risbøndene Patiala, Gurpreet og Brajendra til Independent at økt press og gransking fra de føderale myndighetene har markert begynnelsen på slutten på oppdrett og landbruk i India.

- Landbruket er på vei mot slutten i India. Maskinene for bærekraftige landbrukstiltak koster oss en halv million rupi, og vi tjener ikke i nærheten av det, sier Gurpreet til avisa.

Han sier han heller ikke foretrekker å få røyken fra åkerne inn i landsbyen og huset sitt.

- Selv barna mine puster inn denne giften, men hvis jeg skal vente på at de frivillige fra myndighetene kommer og rydder åkeren min, kommer jeg til å vente i flere uker. Jeg blir nødt til å brenne bort de gamle avlingene, sier han.

- En folkehelsenød

Mens skrekkscenarioet utfolder seg har miljøaktivistene meldt rød kode for India.

- Vi bør kalle dette en nødssituasjon - en folkehelsenød. Hvis et land som India, der en og en halv million mennesker dør på grunn av dårlig luft, så er denne krisen større enn coronakrisen. Krisen må aksepteres, anerkjennes og handles på, sier miljøaktivisten Vimlendu Jha til Independent.

Byen blir daglig utsatt for forurensning fra mer enn 12 millioner kjøretøy, konstant støv fra byggeplasser, røyk fra mer enn 3000 industribygg. Det har ført til at byens luftkvalitetsindeks ligger på mer enn 300.

BARN: Barn er ute og spiller fotball ute selv om luften i byen er farlig. Foto: Vipin Kumar/Hindustan Times/Shutterstock
BARN: Barn er ute og spiller fotball ute selv om luften i byen er farlig. Foto: Vipin Kumar/Hindustan Times/Shutterstock Vis mer

Likevel gjør ikke politikerne nok for å stoppe det, mener Jha. Han påpeker at byen setter inn hastetiltak i Oktober, men det er, ifølge Jha, ikke nok.

- Samtalen kan ikke starte på tampen av et kritisk forurensningsnivå. Du kan ikke snakke om luftforurensning i oktober. Du må gjøre det hele året, forklarer Jha.

- De må handle

Løsningene til myndighetene i Dehli er utilstrekkelige med henblikk på alvorlighetsgraden av krisen, sier bekymrede miljøvernere.

- Dårlig luft er Delhis hverdagslige virkelighet, og i andre deler av verden stenges byer når de har en luftkvalitetsindeks på 300, men her har vi normalisert at folk skal puste inn dårlig luft, sier Jha.

Som et forsøk på en løsning har den indiske regjeringen investert i store tårn som skal fange opp smog. De står plassert flere steder i byen, men ifølge Jha er ikke dette en god løsning fordi det ifølge ham ikke finnes noe bevis på at denne metoden fungerer.

SMOGTÅRN: Regjeringen har satt opp smogtårn for å fange opp smog. Miljøaktivister mener ikke det er bevis for at de fungerer. Foto: Naveen Sharma/SOPA Images/Shutterstock/NTB
SMOGTÅRN: Regjeringen har satt opp smogtårn for å fange opp smog. Miljøaktivister mener ikke det er bevis for at de fungerer. Foto: Naveen Sharma/SOPA Images/Shutterstock/NTB Vis mer

- Du kan ikke bare be folk om å la bilen stå hvert år. De har allerede hatt opplysningskampanjer, men dette holder ikke fordi folk er allerede beviste. De må handle, sier Jha.

Reena Gupta, som tidligere har jobbet i Verdensbanken og nå er rådgiver for Delhis miljøminister, sier at krisen ikke kan løses før myndighetene tar ansvar for at alle de omkringliggende byene og statene hjelper til med å redde New Delhi.

- Sannheten er at regjeringen ikke tar miljøet på alvor, sier hun til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer