- VILLE DREPE AMBASSADØREN: Nå er sikkerheten ved Saudi-Arabias ambassade økt betraktelig. Foto: AFP/Jewel Samad/Scanpix
- VILLE DREPE AMBASSADØREN: Nå er sikkerheten ved Saudi-Arabias ambassade økt betraktelig. Foto: AFP/Jewel Samad/ScanpixVis mer

- Høres ut som manuset til en Hollywood-film

USA anklager Iran for terrorplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem personer er siktet for å ha planlagt et attentat mot Saudi-Arabias ambassadør i USA. Amerikanske myndigheter anklager Iran for å stå bak.

To menn av iransk opprinnelse, Manssor Arbabsiar og Gholam Shakuri er siktet for å ha lagt attentatplaner mot ambassadør Adel al-Jubeir.

Arbabsiar er amerikansk statsborger av iransk opprinnelse og ble pågrepet på John F. Kennedy-flyplassen i New York 29. september. 56-åringen sitter nå varetektsfengslet.

Shakuri er ifølge siktelsen iransk statsborger og medlem av den iranske revolusjonsgardens Quds-styrke. Han er fortsatt på frifot.

Ytterligere tre menn er siktet for å ha bidratt til å finansiere attentatplanen. Qasem Soleimani, Hamed Abdollahi og Abdul Reza Shahlai er også medlemmer av Quds-styrken, ifølge siktelsen.

Kjent lenge President Barack Obama ble ifølge kilder i Det hvite hus orientert om den påståtte attentatplanen alt i juni.

Amerikanske agenter skal ha infiltrert gruppen som planla aksjonen, ved å utgi seg for å være medlemmer av en mexicansk narkotikabande som angivelig var kontaktet av iranerne for å bistå i attentatet.

- Selv om dette høres ut som manuset til en Hollywood-film, ville resultatet ha vært høyst virkelig og mange liv kunne ha gått tapt, sier FBI-sjef Robert Mueller.

- Planlagt i Iran - Siktelsen går ut på at dette komplottet ble planlagt, finansiert og ledet fra Iran, og at det er et avskyelig brudd på amerikansk og internasjonal lov, sier USAs justisminister Eric Holder.

- USA akter å stille Iran til ansvar for handlingen, sier han.

Utenriksminister Hillary Clinton går også hardt ut mot Iran og er overbevist om at attentatplanen ble klekket ut av ledelsen i Teheran.

- Den sterke saken som vi har lagt fram i dag, vil gi oss ekstra påvirkningskraft overfor Iran, mener hun.

Clinton akter nå å legge press på andre land for å få dem til å følge USAs eksempel og innføre sanksjoner mot det iranske regimet.

- Fabrikkerte anklager Irans president Mahmoud Ahmadinejad avviser anklagene fra USA og hevder at de er fabrikkerte.

ORIENTERTE: FBI-sjef Robert Mueller (t.v.) og justisminister Eric Holder. Foto: EPA/Shawn Thew/Scanpix
ORIENTERTE: FBI-sjef Robert Mueller (t.v.) og justisminister Eric Holder. Foto: EPA/Shawn Thew/Scanpix Vis mer

- Dette er et fabrikkert scenario for å lede folks oppmerksomhet vekk fra problemene i USA, sier Ahmadinejads pressetalsmann Ali Akbar Javanfekr.

- Amerikanske myndigheter og CIA har lang erfaring med dette, sier han.

- Vi avventer detaljene i dette fabrikkerte scenariet for å kunne se hva amerikanske myndigheter ønsker å oppnå, sier Javanfekr.

- Latterlig En talsmann for det iranske utenriksdepartementet nekter også for at Iran står bak den angivelige attentatplanen.

- En slik oppførsel, som er basert på USAs og sionistenes gamle og fiendtlige politikk, er et latterlig scenario og et forsøk på å skape splid, sier han.

- Forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia bygger på gjensidig respekt, og slike falske anklager leder ingen steder hen og vil ikke ha noen innvirkning på folkeopinionen, sier en talsmann til det iranske nyhetsbyrået Fars.

(NTB)

SIKTET: Manssor Arbabsiar. Foto: AP/Nueces County Sheriff's Office/Scanpix
SIKTET: Manssor Arbabsiar. Foto: AP/Nueces County Sheriff's Office/Scanpix Vis mer