Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hormon-sjokk i Nordsjøen

STAVANGER (Dagbladet): Mellom 15 000 og 20 000 norske oljearbeidere i Nordsjøen er i flere år blitt servert storfekjøtt som ikke er hormonkontrollert. Kjøttet stammer for det meste fra USA og Australia, der hormontilsetting er tillatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkeslege Geir Sverre Braut i Rogaland var fram til lørdag fullstendig ukjent med at det drives storstilt import av storfekjøtt fra land som tillater hormonbruk.

Braut, som er ansvarlig for at den helsemessige lovgivningen følges i Nordsjøen, sier hormonproblematikken ikke har vært tatt opp med norske operatørselskap.

Kugalskap

- Dette var helt ukjent for oss, og ganske tankevekkende. Her synes det som om kjøtt er kjøpt inn utenfor de vanlige importkanalene. Denne importen er et brudd på forutsetningene som ligger til grunn for operatørenes internkontroll, sier fylkeslegen til Dagbladet.

Selv om alle former for hormontilsetting i kjøttprodukter er forbudt i Norge, kan altså mellom 15 000 og 20 000 norske oljearbeidere ha fått i seg hormonbehandlet kjøtt.

Veterinærmyndighetene sjekker ikke næringsmidler i transitt, men stoler på de attester som følger med næringsmidlene, får Dagbladet opplyst ved Statens dyrehelsetilsyn.

Dette betyr at norske myndigheter ikke driver tilleggskontroll av det som kan være en mulig innførselsvei av fryktede dyresykdommer som kugalskap, munn- og klovsyke og kvegpest.

- Umerkede kasser

To oljearbeidere i miljøgruppen på Ula-plattformen mener det er grunn til å slå alarm.

- Det er foruroligende ikke å vite om maten vi spiser er helsefarlig eller ikke. Flere ganger får vi inn transittlagret kjøtt i umerkede kasser som gjør det umulig å stadfeste hvor kjøttet kommer fra. Landbruksdepartementet har opplyst oss om at matavfall på plattformene må håndteres som spesialavfall grunnet frykt for smittefare og bakterier fra andre lands landbruk. Norske myndigheter ønsker ikke hormonbehandlet og genspleiset mat, heller ikke vi. Vi krever å bli behandlet på lik linje med andre nordmenn, sier hovedverneombud Morten Seeberg og Thorbjørn Storskjær.

Veksthormoner

Bakgrunnen for Norges nei til hormonkjøtt skyldes blant annet en frykt for langtidsvirkninger som nedsatt fruktbarhet.

Det er den internasjonale kantine- og forpleiningskjeden Eurest som leverer såkalt transittlagret kjøtt til store deler av norsk sokkel.

Innkjøpssjef Jan Sæthre i Eurest opplyser til Dagbladet at kjeden i en årrekke har fått sine leveranser av storfekjøtt fra USA, Australia og New Zealand.

Både i USA og Australia brukes veksthormoner i produksjonen av storfekjøtt. Seks veksthormoner som ikke er godkjent av EU, tillates brukt i amerikansk kjøttproduksjon.

Statoil et unntak

Norske veterinærbestemmelser og bestemmelser om næringsmiddelhygiene sier at det ikke er nødvendig med tilleggskontroll av kjøtt som kommer fra internasjonale transittlagre.

Ifølge næringsmiddelhygieniske retningslinjer kan det foretas stikkprøver av kjøtt som ikke kommer fra såkalte hormonfrie soner. Men i prinsippet er det norske oljeselskap som skal stå for internkontroll av matvarene.

Statoil er, etter det Dagbladet får opplyst, det eneste oljeselskapet som ikke serverer sine oljearbeidere amerikansk storfekjøtt.

Full redegjørelse

Kjøttimport-saken avdekker samtidig at norske myndigheter har problemer med å regulere såkalte næringsmidler i transitt.

Fylkeslege Geir Sverre Braut vil i de nærmeste dagene ta kontakt med operatører på norsk sokkel for å få en full redegjørelse om saken.

Før det ønsker ikke Braut å svare på om han betrakter importen av storfekjøtt som et brudd på norsk næringsmiddellov.

<B>SPESIALAVFALL:</B> Ifølge Landbruksdepartementet må matavfall på oljeplattformene i Nordsjøen håndteres som spesialavfall.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!