SOM EN BLOMKÅL: Slik så rådyrgeita som besøkte hagen til Nils Petter Lundgren i Aurskog-Høland nylig. Foto: Nils Petter Lundberg. 
SOM EN BLOMKÅL: Slik så rådyrgeita som besøkte hagen til Nils Petter Lundgren i Aurskog-Høland nylig. Foto: Nils Petter Lundberg. Vis mer

Hormonforstyrret rådyr med «blomkålhode» vekker oppsikt

- Jeg har sett mange rådyr selv, men aldri noe tilsvarende som dette. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bukkejakta er allerede i gang, og den jaktinteresserte nordmann vet at den ordinære rådyrjakta også er like rundt hjørnet.

I år byr den kanskje på en spesiell overraskelse for jegere i Aurskog-Høland.

Et rådyr med såkalt parykkhorn er nemlig observert i området.

- Jeg har sett mange rådyr selv, men aldri noe tilsvarende som dette. Men jeg har sett bilder og hørt om det. Noen av disse får visst så voldsomme utvekster at det hindrer synet slik at de ikke får tatt til seg mat, svekkes og dør, sier Nils Petter Lundberg til Romerikes Blad, som først omtalte saken.

KLØR SEG: Rådyret klør seg mot et tre i hagen, men virket ifølge jegeren ikke særlig plaget av hormonforstyrrelsen. Foto: Nils Petter Lundberg.      
KLØR SEG: Rådyret klør seg mot et tre i hagen, men virket ifølge jegeren ikke særlig plaget av hormonforstyrrelsen. Foto: Nils Petter Lundberg.       Vis mer

Han fikk rådyret, som er en geit, på besøk i hagen til sin mor i Aurskog.

- Uvanlig

Jegeren har aldri sett maken.

PARYKKHORN: Dette bildet viser en elg med såkalt parykkhorn. Foto: Veterinærinstituttet. 
PARYKKHORN: Dette bildet viser en elg med såkalt parykkhorn. Foto: Veterinærinstituttet.  Vis mer

- Jeg har sett bilder av det, og da har jeg trodd at det var bukker som fikk det, for det er de som vanligivis får horn, sier jegeren til Dagbladet.

Viltekspert Knut Madslien ved Veterinærinstituttet, bekrefter at det er uvanlig at hunndyr rammes av såkalt parykkhorn, siden det innen hjortedyr bare er reinsimler som har horn.

- Hormonforstyrret

- Det skyldes en hormonforstyrrelse, og sees vanligvis på hanndyr for artene elg, hjort og rådyr, hvor hunndyrene ikke egentlig skal ha gevir. Hos hanndyrene ser man ofte at det henger sammen med en eller annen feil i utviklingen av testiklene, forklarer Madslien til Dagbladet.

VANLIG: Rådyr og elg er de to hjorteviltartene hvor sykdommen oftest registreres. Foto: Veterinærinstituttet. 
VANLIG: Rådyr og elg er de to hjorteviltartene hvor sykdommen oftest registreres. Foto: Veterinærinstituttet.  Vis mer

Når hunndyr rammes av det, skyldes det en plutselig hormonforstyrrelse. Lidelsen kan være dødelig på sikt hvis ikke den løpske hormonproduksjonen stopper.

- Problemet er noen ganger at det vokser ned i øynene slik at de til slutt ikke klarer å se eller orientere seg, og de kan også få sårinfeksjoner, forklarer Madslien.

Ifølge Lundberg skal rådyret tilsynelatende ikke ha virket plaget - utover at den klødde seg på syrinen i hagen, men Madslien oppfordrer folk i området til å følge med på utviklingen av dyret slik at det kan skytes hvis det blir dårligere.