HORN: Et hudhorn er en form for solvorte, som trolig de fleste av oss får i løpet av livet. I de norske tilfellene hvor det utvikler seg til hudhorn går de fleste til lege før det utvikler seg så langt som dette. Seks centimeter måler Zhangs hudhorn. Foto: BULLS
HORN: Et hudhorn er en form for solvorte, som trolig de fleste av oss får i løpet av livet. I de norske tilfellene hvor det utvikler seg til hudhorn går de fleste til lege før det utvikler seg så langt som dette. Seks centimeter måler Zhangs hudhorn. Foto: BULLSVis mer

Horn vokste ut av Zhangs panne

Kan skje alle som får mye sol på huden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I 2009 oppdaget Zhang Ruifang at et lite område av panna hadde begynt å bli ruglete.

100-åringen tenkte ikke noe mer over det da, men etter hvert som månedene gikk vokste den lille flekken seg større og større.

I dag er hun 101 år gammel, og flekken er blitt til et regelrett horn - seks centimeter langt.

Skyldes for mye soling
Du tror kanskje dette er noe som bare kan skje i en fjern, kinesisk provins ingen har hørt om? Åneida.

- Vi har en del tilfeller av dette i Norge hvert år. Men her oppsøker jo folk lege før det er gått så langt, forteller Per Helsing, spesialist i hudsykdommer ved Rikshospitalet.

Han forklarer at utgangspunktet er for mye sol på kroppen.

- Dette tar utgangspunkt i såkalte solvorter, som er røde, flassende partier. Disse oppstår når andelen sol vi er utsatt for i løpet av livet når et visst punkt. Disse solvortene kan utvikle seg til hudhorn, sier Helsing og forklarer hvordan:

- Hudcellene dannes innerst ved huden, og beveger seg utover til de faller av etter fire uker. Underveis skiller cellene ut en del stoffer, til de til slutt når den ytterste delen av huden, der de dør og faller av. Vi vet ikke sikkert hvorfor, men disse cellene kan i enkelte tilfeller slutte å skille ut disse stoffene. I stedet for å falle av, bygger de seg da oppå hverandre. Går det lenge nok kan det bli et horn.

At de blir sittende i panna, som på mer mytiske figurer, er ikke uvanlig.

- Det er de mer horisontale områdene som er mest utsatt, ja. På toppen av hodet og på og ved nesa, for eksempel. Disse områdene får mest sol, og dermed skader.

Nytt horn
Zhangs yngste sønn forteller at han har oppdaget det som kan bli et horn til i panna på morgen, skriver Daily Mail.

60-åringen fortalte at det nye, ruglete området var på motsatt side av pannen.

Zhang (101) har for øvrig sju barn, seks gutter og en jente. Hennes eldste sønn fyller 82 i år.