KREVER: Statsråd Solveig Horne fronter en skjerpet innvandringspolitikk på Fremskrittspartiets landsmøte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KREVER: Statsråd Solveig Horne fronter en skjerpet innvandringspolitikk på Fremskrittspartiets landsmøte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Horne: - Innvandrerne plikter å forsørge seg selv

Integreringsminister Solveig Horne vil stille strengere krav om samfunnsdeltakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): 5600 mennesker med godkjent asylsøknad venter på klarsignal fra kommunene om å bli bosatt.

- Jeg gjør alt som står i min makt for å få kommunene til å ta i mot flere, sier Solveig Horne.  

Kommunefrykten - Men jeg tror mye av frykten skyldes at kommunene ikke klarer å integrere dem skikkelig.

Derfor er jeg opptatt av hvordan vi skal få innvandrerne ut i arbeid, slik at de ikke blir en belastning for sosialbudsjettet, sier barne-, likestillings- og integreringsministeren.
   
Ta ansvar Alt er imidlertid ikke opp til kommunene, mener Frp-statsråden. 

- Hvis innvandrerne skal bli en ressurs i kommunen de flytter til, må de også selv ta større ansvar for sin egen situasjon.

Alle har en plikt til å forsørge seg selv og sin familie. Å stille krav til hver enkelt er god integrering, sier Solveig Horne.  

Ut i jobb - Statistikken viser at bare 47 prosent dem som har fullført introduksjonsprogrammet tar utdanning eller kommer seg ut i arbeid. Det er vi ikke fornøyd med, sier integreringsministeren.

Nylig besøkte hun Rælingen kommune.

- De har klart å få 86 prosent i gang med utdanning eller arbeid. Når snittet er det halve på landsbasis, sier det sitt om at mange kommuner ligger veldig lavt, sier Solveig Horne.  

Tiltakene Her er Frp-statsrådens tiltaksplan for å lykkes med integreringen:
• Bedre språkopplæring • Språktest • Obligatoriske foreldreveilednings programmer • Enklere godkjenning av utdanning • Samarbeid med Nav og næringslivet • Intensivere arbeidet mot tvangsekteskap • Intensivere arbeidet mot kjønnslemlestelse