KRITISK: 
Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er ikke komfortabel med at barnevernkritisk nettverk holder barn i skjul for barnevernet. Foto: Øistein Norum Monsen 
KRITISK: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er ikke komfortabel med at barnevernkritisk nettverk holder barn i skjul for barnevernet. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Horne: - Jeg var ikke klar over at slike nettverk finnes. Faren er at uskyldige barn blir skadelidende

Hemmelig norsk nettverk skjuler barn for barnevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om et nettverk som hjalp ei mor (27) med å rømme og leve i skjul for politi og barnevern med sin seks måneder gamle sønn (krever abonnement).

Etter mer enn en måned i skjul, ble mor og sønn lokalisert hjemme hos et ektepar et sted på Vestlandet, og den vesle gutten ble mandag denne uka hentet av barnevernet med bistand fra lokalt politi.

Det barnevernkritiske nettverket stilte først med sjåfør som kjørte mor og sønn «fra A til B». Deretter ble de tatt hånd om av et ektepar som de fikk bo hos på ubestemt tid.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er bekymret over at det finnes nettverk med sterk mistro til systemet som er villig til å hjelpe folk på flukt fra barnevernet, uten forutgående kjennskap til person og historikk.

- Avhengig av tillit

- Jeg var ikke klar over at slike nettverk finnes. Vi vet at det finnes enkelte miljøer som har lav tillit til barnevernet, noe som også denne grupperingen er et uttrykk for. For å oppdage de barna som trenger hjelp, er vi avhengig av bred tillit i hele befolkningen, sier Horne.

GIKK TIL AKSJON: Mandag denne uka hentet barnevern og politi en seks måneder gammel baby som i over en måned hadde levd i skjul hos et ektepar på Vestlandet sammen med sin mor. Foto: Privat
GIKK TIL AKSJON: Mandag denne uka hentet barnevern og politi en seks måneder gammel baby som i over en måned hadde levd i skjul hos et ektepar på Vestlandet sammen med sin mor. Foto: Privat Vis mer

Statsråden understreker at barneverntjenesten først og fremst er en hjelpetjeneste, og i over 60 prosent av tilfellene gir barnevernet hjelpetiltak i hjemmet.

- I noen tilfeller er det nødvendig med omsorgsovertakelse. Barnevernssaker og omsorgsovertakelser er ømfintlige og vanskelige saker, som skaper mange følelser, sier Horne.

Statsråden ser åpenbare farer ved at et nettverk holder folk i skjul for myndighetene.

- Skadelidende

- Faren er at uskyldige barn blir skadelidende, ved at barn som trenger hjelp ikke blir oppdaget og ikke får den hjelpen de trenger. Barn trenger trygge og stabile oppvekstsvilkår. Det er dessverre ikke alltid slik at barnets beste er sammenfallende med foreldrenes ønsker for barnet, sier Horne og fortsetter:

- Jeg forstår at det er vanskelig for foreldre å ikke lenger ha omsorgen for barna sine, men det er barnets situasjon og utviklingsmuligheter som må stå i sentrum for barnevernets arbeid.

- Hva mener statsråden må gjøres for å bygge opp tilliten til barnevernet?

- Barnevernet er avhengig av tillit i befolkningen for å kunne nå fram med hjelp og støtte til dem som trenger det. Åtte av ti foreldre er fornøyde med hjelpen og opplever samarbeidet med barnevernet som godt, viser en undersøkelse fra i fjor, sier Horne som ønsker å styrke barnevernet.

Internasjonal kritikk

FAKSIMILE: Dagbladet torsdag 16. juni.
FAKSIMILE: Dagbladet torsdag 16. juni. Vis mer

- Vi har satt i gang flere tiltak for å gjøre barnevernet bedre, blant annet fosterhjemsmelding, barnevernlovutvalget og gjennomgang av et større utvalg barnevernssaker som Helsetilsynet skal utføre. Noe av det viktigste vi gjør er å informere om hva barnevernet er, hvordan barnevernet jobber og at barnevernet først og fremst er en hjelpetjeneste.

- Hvilken betydning tror statsråden den internasjonale kritikken mot norsk barnevern har å si for oppfatningen av barnevernet her hjemme?

- Demonstrasjonene vi har sett internasjonalt mot norsk barnevern kan ha gitt næring til de miljøer i Norge som allerede har liten tillit til barnevernet. Vi tar kritikken på alvor, og synes det er viktig med engasjement og debatt om barnevernet.

- Jeg er opptatt av at barnevernet skal ha bred tillitt, fastholder Horne.