VENTER SPENT: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har bedt et lovutvalg, som skal komme med forslag om ny barnevernlov, om å se på fosterforeldrenes rettigheter. Utvalget leverer sin innstilling 31. september. Foto: Øistein Norum Monsen 
VENTER SPENT: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har bedt et lovutvalg, som skal komme med forslag om ny barnevernlov, om å se på fosterforeldrenes rettigheter. Utvalget leverer sin innstilling 31. september. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Horne: - Kan være en belastning for barn å bli flyttet etter konflikt mellom fosterhjem og barnevern

Barneministeren har bedt lovutvalg om å se nærmere på fosterforeldres rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Alle barn skal kunne medvirke i sin sak. Barnas stemme skal fram i den vurderinga barnevernet gjør, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til Dagbladet.

Onsdag 10. august skrev Dagbladet at Fylkesmannen i Oslo og Akershus refser barneverntjenesten i Bydel Bjerke i Oslo for lovbrudd fordi de ikke snakket med gutt (15) med Downs syndrom og autisme før de flyttet ham fra fostermor Gro Mikalsen som han hadde bodd hos i 14 år.

Men konflikten som, til tross for at barnevernet mente det beste for den sterkt utviklingshemmede gutten ville være å forbli hos fostermora, førte til at han ble flyttet til en barnebolig i oslobydelen, vil ikke Fylkesmannen røre.

Utfordrer Horne

Oslobyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har merket seg at Fylkesmannen vurderer at det er utenfor deres myndighetsområde å ta stilling til om det var rett eller galt av barneverntjenesten å ikke gå med på fostermoras krav for sin fostersønn, som ville innebære at barnevernet forpliktet seg til å sette inn tiltak slik at gutten kunne forbli i hjemmet, dersom fostermor skulle bli syk med sykemelding.

Den tidligere barneministeren ser behov for at fosterforeldre får styrket sine rettigheter, og sendte mandag Solveig Horne følgende utfordring:

- Foster- og beredskapsforeldres svake posisjon er et tema som jeg mener barneministeren må ta fatt i. Vi vil ha flere til å bli fosterforeldre i Oslo, så vel som i Norge, og da tror jeg det er avgjørende at de får flere rettigheter ved konflikt, uttalte Thorkildsen.

- Kan være en belastning

Statsråden er ikke ukjent med at konflikter mellom barnevern og fosterhjem kan føre til at barnevernet flytter barn ut.

- At konflikter mellom barnevernet og fosterforeldre har medført at barn må flytte ut av fosterhjemmet, er en kjent problemstilling. Dette kan være en belastning for barnet, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Horne viser til at noe av det det første hun gjorde som statsåd var å sette ned et lovutvalg som skal komme med forslag om en helt ny barnevernslov. Utvalget kommer med sin innstilling 31. september.

- Vi har bedt lovutvalget se nærmere på fosterforeldres rettigheter, og jeg er spent på hva de vil anbefale, sier Horne.

Barneministeren er opptatt av at fosterforeldre blir gitt tett og god oppfølging og veiledning.

- Trenger fosterforeldre

- De tar på seg et foreldreansvar, og et godt resultat avhenger av at barnevernet og fosterforeldrene samarbeider. Vi trenger fosterforeldre som klarer å stå i det viktige arbeidet de gjør, sier Horne.

Frp-statsråden opplyser om at Bufdir nå utvikler en nettressurs som omhandler barnevernets arbeid med barn med funksjonsnedsettelser.

Videre samarbeider Helsedirektoratet og Bufdir med en digital veileder for barnevernet, til støtte i deres arbeid, opplyser Horne.