Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Horribelt, må være styrt utenfra

Mandag morgen ble dødstallene oppjustert. Tidligere fredsmekler Erik Solheim sjokkert over påsketerroren i Sri Lanka.

EKSPLOSJONER: Søndag morgen melder lokale medier på Sri Lanka at minst seks eksplosjoner har funnet sted i og rundt hovedstaden Colombo. Eksplosjonene har rammet tre kirker og tre hoteller, ifølge Sky News. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble 290 personer drept og omtrent 500 skadd etter at totalt åtte eksplosjoner fant sted i og rundt Colombo i Sri Lanka, ifølge oppjusterte tall mandag morgen. Tre kirker og tre hoteller ble rammet.

Totalt har 13 personer blitt pågrepet mistenkt for å ha hatt befatning med angrepene. Politiet har funnet kjøretøy som de mistenker at gjerningspersonene brukte, samt at har funnet en bolig som skal ha blitt brukt av angriperne, ifølge AP.

Solheim sjokkert

Mangeårig fredsmekler i Sri Lanka, Erik Solheim, er like sjokkert og overrasket over terroraksjonene i landet som alle med bare overfladisk kunnskap om spenningene i den tidligere britiske kolonien sør for India.

- Det er så horribelt og meningsløst. Det er nærmest utenkelig at noe slikt kunne skje uten plan og organisering utenfra, selv om det ikke er kommet noen bekreftelser om hvem som står bak, sier Solheim til Dagbladet.

Den tidligere statsråden, politikeren og diplomaten jobbet mer eller mindre heltid i landet og med partene i den blodige konflikten mellom singalesere (75 prosent av befolkningen) og tamiler (15 prosent) fra 2000 til 2009.

17. mai 2009 var datoen da tamilene var knust militært etter våpenhviler som ikke ble overholdt.

WANTED: Ampert i Sri Lankas hovedstad Colombo 29. april 2009 - mindre enn tre uker før tamiliene var knust militært. Fredsmekler Erik Solheim, USAs utenriksminister Hillary Clinton og Storbritannias utenriksminister David Millibrand på store plakater over hele byen med beskyldninger for å støtte terrorister - les tamilene. Arkivfoto: Lakruwan Wannarachchi, AFP/NTB Scanpix.
WANTED: Ampert i Sri Lankas hovedstad Colombo 29. april 2009 - mindre enn tre uker før tamiliene var knust militært. Fredsmekler Erik Solheim, USAs utenriksminister Hillary Clinton og Storbritannias utenriksminister David Millibrand på store plakater over hele byen med beskyldninger for å støtte terrorister - les tamilene. Arkivfoto: Lakruwan Wannarachchi, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Solheim tror bestemt ikke at grusomhetene første påskedag er et utslag av rivalisering mellom kristne/katolikker og muslimer innenfor øystatens grenser.

Små grupper

- Religion generelt kan bringe fram både det beste og det verste i mennesker. I Sri Lanka er muslimer og kristne små religiøse grupper hver seg. De har ikke hatt noen interesser av å stride aggressivt seg i mellom eller mot andre. Og de har heller ikke gjort det.

Noen av bombene ble utløst i katolske kirker.

- Det gir ingen mening i at muslimer i Sri Lanka skal gjøre noe sånt mot kristne innenfor landets grenser. Det må komme utenfra, vurderer Erik Solheim.

- Hvordan ser du på de tidlige meldingene om at myndighetene i landet skal ha blitt varslet om at slikt noen dager om at noe slikt vil komme fra en navngitt muslimsk gruppering?

- Det kan ha skjedd, uten at jeg vet noe mer enn det som er formidlet i nyhetsmeldinger. På en annen side er det veldig komplisert for myndigheter å vurdere riktigheten av slike varsler og deretter rette mottiltak. Vi vet med sikkerhet at det ble satt fram terrortrusler mot et av buddhistemes mest hellige steder i Sri Lanka for to måneder siden. Det skjedde ikke noe.

25. JANUAR 2006: Fredsmekler Erik Solheim møter en av lederne for fredssekretariatet til LTTE (Liberation Tigers of Tamils), S. Puleedevan , i Kilinochchi i Sri Lanka. Arkivfoto: Lakruwan Wannarachchi, AFP/NTB Scanpix.
25. JANUAR 2006: Fredsmekler Erik Solheim møter en av lederne for fredssekretariatet til LTTE (Liberation Tigers of Tamils), S. Puleedevan , i Kilinochchi i Sri Lanka. Arkivfoto: Lakruwan Wannarachchi, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

70 prosent buddhister

Buddhisme er den dominerende religionen på Sri Lanka med oppslutning fra omlag 70 prosent av befolkningen på over 20 millioner mennesker.

- Er det største problemet for fred i Sri Lanka interessestrid mellom ulike folkegrupper eller mellom religioner?

- Det er et komplisert, sammensatt samfunn der hensyn går på kryss og tvers, også språk, men også der det i hovedsak er et fredlig dagligliv for det store flertallet. Tamilenes lederskap var agressive overfor muslimer, og fordrev store grupper fra «sitt» territorium. Samtidig bruker muslimene samme dagligspåk som tamilene, sier Solheim.

Sjikane mot muslimer

Han påpeker at muslimene er moderate, men at de har fått nye «fiender» etter at tamilene var slått ned i 2009.

- Ekstreme buddhister har drevet sjikane mot muslimer i Sri Lanka. Men derfra at muslimer i landet skulle ta hevn mot kristne, nei, det henger ikke sammen.

- Hva vil situasjonen nå ha å si for utviklingen i den konfliktrammede nasjonen ?

- Jeg håper og vil tro at slike grusomheter vil bidra til samhold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!