Psykologer raser mot regjeringen:

- Horribelt og inhumant

Flere psykologer går hardt ut mot Erna Solberg og regjeringen i Syria-barna-konflikten.

HARDT UT MOT ERNA: Psykologene går hardt ut mot regjeringen og statsminister Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HARDT UT MOT ERNA: Psykologene går hardt ut mot regjeringen og statsminister Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ifølge advokat Nils Christian Nordhus er en fire år gammel norsk gutt dødssyk i flyktningleiren Al Hol i Syria. Han representerer guttens mor, som ønsker å komme hjem til Norge med barna sine.

Moren reiste til Syria i 2013 og er mistenkt for deltagelse i terrorgruppa IS. Ifølge advokaten er moren villig til å komme hjem, og straffeforfølges her.

Denne uka bekreftet Abdulkarim Omar, utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene nordøst i Syria, overfor NRK at de åpner for å sende gutten hjem uten moren.

Tidligere har fem foreldreløse norske barn blitt hentet hjem fra Syria. Erna Solberg har tidligere uttalt at hun er villig til å hjelpe de såkalte Syria-barna, men at hjelpen ikke vil inkludere mor.

- En naturlig konsekvens av dette vil bli å skille barn fra moren, har hun uttalt til Aftenposten.

- Må hjelpe barna

At det i det hele tatt snakkes om å sende barn hjem uten mor, får psykologspesialister til å se rødt.

Psykologspesialist og daglig leder for Klinikk for krisepsykologi i Bergen, Heidi Wittrup Djup, forteller Dagbladet at all kompetanse på feltet peker på at barn i kriser ikke skal bli fratatt sin omsorgsperson.

- Barna må evakueres sammen med mor. Det er barnas grunnleggende rettigheter som skal veie tyngst. Det er vår moralske og juridiske forpliktelse å hjelpe barna, sier hun.

Djup forteller at hun ble opprørt da hun leste at kurdiske selvstyremyndigheter åpner for å sende gutten hjem uten mor.

- TRAGEDIE: Heidi Wittrup Djup kaller den politiske diskusjonen for en varslet og valgt tragedie. Foto: Privat
- TRAGEDIE: Heidi Wittrup Djup kaller den politiske diskusjonen for en varslet og valgt tragedie. Foto: Privat Vis mer

- Dette er i ferd med å bli en politisk og humanitær skandale som norske myndigheter kan og bør avverge. Det er en varslet og valgt tragedie, dersom vi skiller barnet fra mor og slik destabiliserer og potensielt traumatiserer allerede sårbare barn.

Djup har nå sendt et brev til Erna Solberg, der hun redegjør for hvorfor barna må hentes hjem umiddelbart og sammen med mødrene. For henne er det ubegripelig at regjeringen ikke lytter til fagpersoner og erfaringer på feltet.

- River vi et barn ut av armene til mor, blir verden uforutsigbar og utrygg og det blir vanskeligere for barnet å etablere nye relasjoner til andre og nyttiggjøre seg av hjelp. Sårbare barn som befinner seg i en krisesituasjon, tåler mindre og trenger at evakuering skjer sammen med den primære omsorgsgiveren – som kanskje representerer det eneste snev av trygghet barnet noensinne har kjent.

- Føler du at dere ikke blir hørt?

- Ikke når vi står på stedet hvil, og at å separere mor og barn fremdeles virker å være en mulighet. Det er en arrogant og umenneskelig tilnærming til dette her, og i strid med fagkunnskap. De lytter ikke til barnefaglige og juridiske vurderinger, sier Djup.

- Inhumant

Djup påpeker at barna må hjelpes her i Norge, ikke i Syria.

- At regjeringen kun vil hjelpe foreldreløse barn er en skandale. Det er så horribelt og inhumant at jeg ikke kan begripe det. Dette er ikke et spørsmål om hvorvidt man har sympati for mødrene, men om hvilket samfunn vi er for barn.

Psykologspesialisten viser til at barna som er i Syria er født inn i en krigs- og nødssituasjon, med dårlige leveforhold. De har gått glipp av elementene som utgjør en barndom: trygghet, gode vekstbetingelser, lek, utforskning, og samspill med andre innenfor utviklingsstøttende rammer.

- Det gjør at barna er ekstra sårbare. Da er det spesielt viktig at de har et trygt anker. Har du tilgang på lite annet, blir nærhet til en kjent omsorgsperson av særlig betydning.

- Kan du forstå Erna og regjeringens side av saken?

- Nei, jeg kan ikke forstå Erna lenger. I begynnelsen kunne jeg forstå behovet for å vurdere risiko og praktiske spørsmål. Men jeg kan ikke forstå at det vurderes å skille barn fra mor uten at det ligger en barnefaglig eller juridisk vurdering til grunn. Ikke med all den fagkunnskapen og erfaringen som foreligger.

- Vaske hender i blod

Djup får støtte fra den kjente barnepsykologen Magne Raundalen. Han kaller det å hente barna hjem uten mor for «helt absurd».

- Å si at vi bare skal ta barna, er å vaske sine hender i blod. Det kommer aldri til å bli noe av. Det er noe hykleri.

Han mener det beste for barnet er at norske myndigheter innleder en samtale med mor for å hente dem hjem. Raundalen sier at det er noe grunnleggende galt med å vurdere å skille mor og barn.

- Alt er galt med det. Dette er ikke et spill. Dette er en situasjon som kan få dødelige følger for barnet. Man later som at dette er en brikke man kan flytte på, men man kan ikke flytte på døden, sier han.

Barnepsykologen viser til at Norge har svært god kompetanse på traumebehandling, og at det er nok av folk i helsevesenet som ønsker barna velkommen.

- Mor kan straffeforfølges i Norge, og det må gå sin gang i det siviliserte rettssamfunnet, som jeg har stor tillit til. Dessuten har vi fagfolk på bauer og kanter. Jeg sier som helseminister Ansgar Gabrielsen sa i sin tid: Man kan falle mellom to stoler i helsevesenet, men om man ikke kan gi barn traumebehandling i Norge, er det som å falle om i en møbelbutikk.

SYRIA: Utenriksdepartementets Kristian Netland er i Al-Hasakah, nordøst i Syria for å formalisere hjemkomsten for de såkalte Syria-barna. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV. Vis mer

- Må komme seg på riktig side

Psykologspesialist og leder av norsk psykologforenings menneskerettighetsutvalg, Reidar Hjermann, er svært kritisk til at Solberg har åpnet for å aktivt gå inn for å skille mor fra barn i en sårbar situasjon.

- Erna Solberg som regjeringssjef er nødt til å komme seg på riktig side av historien, ellers vil hun bli stående i historiebøkene som etterkrigstidas hittil mest brutale statsminister, sier Hjermann.

KRITISK: Reidar Hjermann er svært kritik til å skille mor og barn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK: Reidar Hjermann er svært kritik til å skille mor og barn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han viser til at en mor nødvendigvis ikke er farlig for sitt barn selv om hun har gjort dårlige valg. Hjermann er kritisk til at regjeringen åpner for å i praksis gjøre barna foreldreløse.

- Det blir fryktelig brutalt å ta fra barna den eneste de har i en slik situasjon. Og det er like brutalt å la dem bo der nede, når myndighetene der trygler oss om å ta dem hjem og mødrene vil. Vi må få barna hjem sammen med mor, så håndterer vi dette her hjemme, med barnevern, helsevesen og rettssystemet.

Psykologene viser til forskning gjort fra 2. verdenskrig, som viste at barna som ble igjen i bomberegnet i London, sammen med mor, hadde det bedre enn barna som ble evakuert ut alene.

- For et lite barn er ikke verden større enn det som rommer barnet selv og nærmeste foreldre – altså mor.

Regjeringen: - Bekymret

Dagbladet har vært i kontakt med Statsministerens kontor for tilsvar i saken, som henviser oss videre til Utenriksdepartementet. UD har sendt et svar på e-post.

Statssekretær Audun Halvorsen sier i e-posten at regjeringen er bekymret for situasjonen til de såkalte Syria-barna, og at ingen barn burde vokse opp under slike forhold.

- Derfor jobber regjeringen aktivt med disse spørsmålene. Vi har prioritert de aller mest sårbare og hentet hjem fem foreldreløse barn før sommeren, sier han.

Han viser til at UD har formidlet helsehjelp til barnet det er uttrykt størst bekymring for, og han bekrefter at de har hatt jevnlig kontakt med kvinnens advokater over tid.

- Av hensyn til taushetsplikten i konsulære saker kan vi ikke kommentere ytterligere detaljer. Eventuelle anmodninger til Utenriksdepartementet fra norske borgere i Al Hol om å bistå med hjemreise for barn uten foreldre vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle.

Halvorsen understreker at regjeringen ikke vil hente hjem norske fremmedkrigere eller flere barn i dagens situasjon.

- Av sikkerhetshensyn kommer vi ikke til å kommentere eller spekulere rundt eventuelle fremtidige tiltak eller spørsmål om ytterligere bistand.