STØTT. AUF-leder Mani Hussaini mener boka «22.juli-profetien» er støtende. Her fra fireårsmarkeringa på Utøya i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTT. AUF-leder Mani Hussaini mener boka «22.juli-profetien» er støtende. Her fra fireårsmarkeringa på Utøya i år. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Horribelt, støtende og skuffende

AUF-leder Mani Hussaini om boka «22. juli-profetien».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Boka «22. juli-profetien» av norskamerikaneren Jeremy Hoff (34) har som hovedbudskap at terrorangrepene 22. juli 2011 skjedde fordi Norge, og særlig Arbeiderpartiet og AUF, svikter i sin støtte til Israel. Ordførerkandidat Kjartan Mogen for Partiet de kristne i Skien stiller seg bak budskapet, opplyste han til Dagbladet tidligere i kveld.

- Horribelt, støtende og skuffende, er reaksjonene fra AUF-leder Mani Hussaini overfor Dagbladet.

Boka Støttet av ca. 200 bibelhenvisninger søker forfatter Hoff å vise at Gud lot 22. juli-angrepene skje, blant annet gjennom alt som gikk galt med beredskapen. Angrepet kunne vært avverget på flere kritiske punkter, men slik gikk det ikke, på grunn av Guds inngripen, påstås det i boka.

Forfatteren skriver videre at 22. juli-terroren ble forutsagt i profetier, og minner om at Gud flere ganger tidligere har grepet inn i historien på denne måten.

«Dette landet har lenge befunnet seg på feil vei, og ifølge Bibelen vil alle de som fortsetter å vandre på den brede vei, til slutt møte fryktelige og evigvarende konsekvenser. I mellomtiden kan Gud i sin nåde tillate denne type hendelser for å vekke opp landet vårt slik at vi kan reddes fra denne skjebnen», skriver Hoff.

- Støtende AUF-leder Hussaini har ikke lest boka, men sier han neppe trenger det for å reagere på den.

- Dette er støtende holdninger mot alle de som er berørt av det som skjedde i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Når personer som stiller til valg støtter dette, er de med på å legitimere den type holdninger. Det viser manglende medmenneskelighet og empati, mener AUF-lederen.

Lisbeth Røyneland mistet sin 18-årige datter Synne (18) på Utøya, og leder nå Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene. Hun tillegger ikke Hoffs bok stor vekt.

- Jeg har hørt om boka, og dette er rene konspirasjonsteorier. Den har ikke vært mye diskutert blant oss i gruppa, rett og slett fordi den er for bisarr, sier Røyneland til Dagbladet.

Hussaini tror forfatteren ikke kjenner AUFs syn på Israel og konflikten med palestinerne.

ORDFØRERKANDIDAT: Kjartan Mogen stiller seg bak bokas budskap om at 22. juli-terroren skjedde fordi Norge, og spesielt Arbeiderpartiet og AUF, svikter i sin støtte til Israel. Mogen stiller som ordførerkandidat for Partiet de kristine i Skien. Foto: Privat
ORDFØRERKANDIDAT: Kjartan Mogen stiller seg bak bokas budskap om at 22. juli-terroren skjedde fordi Norge, og spesielt Arbeiderpartiet og AUF, svikter i sin støtte til Israel. Mogen stiller som ordførerkandidat for Partiet de kristine i Skien. Foto: Privat Vis mer

- Vårt syn er at palestinere og israelere skal få leve side om side og i fred. Vi kritiserer dem som forsøker å ramme uskyldige mennesker og bryter menneskerettighetene, enten det er på israelsk eller palestinsk side, sier Hussaini.

- Nesten farlig Han mener det blir for enkelt og nesten farlig og skylde på en høyere makt enn mannen som faktisk sto bak angrepene.

- Den som sto bak 22. juli-angrepene var en mann som gikk til angrep på våre felles verdier. Jeg synes man heller bør forsøke å gå i dybden på det politiske tankegodset til gjerningsmannen enn å se mot en høyere makt, sier han.

Hussaini sier han mener alle som har noe på hjertet bør får stille til valg i Norge.

-  Men det er skuffende at Mogen har disse holdningene, og det er skuffende at ledelsen i partiet ikke tar større avstand til dette. Det er i grunn bare en ting å gjøre: stem på andre partier slik at disse ikke få makt, oppfordrer AUF-lederen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram