Hørselshemmede raser mot TV 2

- Det er helt uakseptabelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) kommer nå med krass kritikk mot TV 2, som nekter å tekste sine direktesendte valgdebatter.

Det til tross for at kanalen ifølge Kringkastingsloven er forpliktet til å tekste programmene.

- Det er helt uakseptabelt at TV 2 ikke tekster valgsendingene sine. Det er diskrimerende med tanke på å få informasjon før valget, og det er et demokratisk problem at en så stor gruppe blir holdt utenfor. Politikerne har snakket mye om valgdeltakelse, men dette stimulerer ikke til at den skal bli bedre, sier Anders Hegre, generalsekretær i HLF, til Dagbladet.

700 000 rammet Rundt 700 000 nordmenn har en grad av hørselshemming, ifølge HLF. For de som er rammet er det ikke mulig å høre hva som blir sagt under tv-debatter.

HØRER IKKE: Hørselshemmede hører i beste fall en utydelig mumling under de direktesendte valgdebattene på TV 2. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HØRER IKKE: Hørselshemmede hører i beste fall en utydelig mumling under de direktesendte valgdebattene på TV 2. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

I Kringkastingsloven heter det at «Riksdekkende kommersielle fjernsynskanaler med mer enn fem prosent publikumsandel må tekste alle ferdigproduserte program mellom kl. 18.00 og kl. 23.00, samt direktesendte program i samme tidsrom dersom det er teknisk og praktisk mulig.»

Hegre forteller at han får mange henvendelser fra medlemmer som føler seg tilsidesatt, og som ikke får med seg innholdet i valgsendingene. Deres eneste mulighet til å se tv-debatter, er hos NRK, som har begynt å tekste sine sendinger.

- Vi forventer at TV 2 tar i bruk hurtigskrivere, som NRK gjør, fram mot valget, sier Hegre.

Har ikke råd og teknologi Men TV 2 gir ikke de hørselshemmede grunn til optimisme. De tekster sine forhåndsproduserte valgprogrammer, men kommer ikke til å tekste direktesendingene.

- Vi har ikke teknlogi til å kunne drive med direkteteksting, sier Rune Indrøy, kommunikasjonsdirektør i TV 2.

På spørsmål om hvorfor NRK har fått til direkteteksting, og ikke TV 2, viser Indrøy til at NRK med sine lisenspenger har kunnet ansette flere til å holde på med dette.

- De to siste åra har TV 2 levert rekordtall. I 2011 var driftsresultatet på 407 millioner kroner, mens det i fjor var på 338 millioner. Burde dere ikke da ha råd til å investere i dette?

- UAKSEPTABELT:Anders Hegre mener det er uakseptabelt, diskriminerende og et demokratisk problem at hørselshemmede ikke får med seg tv-debattene før valget. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
- UAKSEPTABELT:Anders Hegre mener det er uakseptabelt, diskriminerende og et demokratisk problem at hørselshemmede ikke får med seg tv-debattene før valget. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror de som kjenner medieindustrien, og vet hvilke utfordringer den står overfor, forstår at å ansette et høyt antall nye årsverk for å sette igang nye prosjekter, er vanskelig, sier Indrøy.

Han sier det ikke ville være mulig å hyre inn frilansere under valgkampen fordi kanalen rett og slett ikke har teknologien.

Refser Kulturdepartementet Anders Hegre i HLF er ikke bare skuffet over TV 2. Til tross for at EØS' AMT-direktiv ble innført ved nyttår, mener han Kulturdepartementet ikke har formulert de nye kravene tydelig nok.

- Min pekefinger er også rettet mot Kulturdepartementet. De kan gi et regelverk som er enda tydeligere. Nå har de gitt TV 2 det lille halmstrået de trenger, sier Hegre.

FOR DYRT: TV 2s kommunikasjonsdirektør, Rune Indrøy, sier det er vanskelig å gjøre så store investeringer som direkteteksting ville medført, til tross for rekordresultater de siste to åra. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
FOR DYRT: TV 2s kommunikasjonsdirektør, Rune Indrøy, sier det er vanskelig å gjøre så store investeringer som direkteteksting ville medført, til tross for rekordresultater de siste to åra. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

- Vi mener at de ikke har rett til å nekte å tekste, men kanalen tar seg åpenbart til rette uten at Kulturdepartementet reagerer.

- Første steg på veien Dagbladet har spurt Kulturdepartementet om hvorfor ikke loven er tydeligere, og om TV 2 i praksis har rett til å nekte å tekste direktesendinger med bakgrunn i kanalens argumenter.

I en e-post skriver statssekretær Mina Gerhardsen at det er Medietilsynet som fører tilsyn med om TV 2 overholder de aktuelle tekstekravene.

- Dagens tekstekrav er første steg på veien mot en mer universell utforming av TV-tilbudet, men  det må utvikles tekniske løsninger som reduserer kostnadene til kringkasterne blant annet ved direktesendinger, før det vil være aktuelt å utvide tekstekravene ytterligere, skriver hun.

 

Gerhardsen påpeker også at loven inneholder konkrete og lovfestede krav, som går lenger enn de er forpliktet til gjennom AMT-direktivet.