Hørselshemmet på topp i lydlære

TRONDHEIM (Dagbladet): Sterkt hørselshemmede Arnt Richard Johansen (19) har gjort den fenomenale prestasjonen å få toppkarakteren 1,1 til eksamen i fonetikk (lydlære).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det var veldig sporty av ham å stille opp på dette, sier faglærer Arne Kjell Foldvik ved Lingvistisk institutt på NTNU i Trondheim.

Han vurderer eksamensresultatet som en enorm prestasjon, og mener det må være oppmuntrende for andre funksjonshemmede.

- Her har du en person som har lyst til å gjøre noe, og så gjør han det, selv om utgangspunktet er nesten det verst tenkelige. Jeg synes det er fantastisk artig, sier Foldvik.

Arnt Richard Johansen har et hørselstap på 60 desibel på enkelte frekvenser. Han må bruke høreapparat for å oppfatte vanlig samtale. Ifølge Universitetsavisa fikk han 1,1 ved muntlig eksamen og 2,0 ved skriftlig eksamen i fonetikk grunnfag, som gir snittresultatet 1,7.

Selv synes ikke den unge studenten det er noe å skryte av.

- På forhånd var jeg litt usikker på om dette skulle gå bra, fordi jeg har så stort hørselstap. Men jeg tenkte som så, at nå får jeg prøve meg selv og se om jeg kan klare dette. Det var mye lettere enn forventet, sier 19-åringen.

Det var en fordel at undervisningen ikke foregikk i store auditorier, men i et lite rom. Læreren brukte dessuten trådløs mikrofon.

- Men hvorfor fonetikk?

- Jeg har vært språkinteressert så lenge jeg kan huske. Språk er et av de mest fantastiske verktøy mennesket har, sier Arnt Richard.

- Det er helt utrolig at det går an å oppfatte tale så fort som man gjør. Det er snakk om 30- 40 enheter pr. sekund, som er mye raskere enn andre måter å oppfatte informasjon på, sier han.

19-åringen er fra Ramberg i Vesterålen, men vil til høsten fortsette studiene ved NTNU i Trondheim. Først vil han ta informatikk basisfag, så grunnfag i lingvistikk. Målet er å jobbe med språkteknologi, som er databehandling av tekst eller tale.

GOD PÅ LYD: Den 19 år gamle studenten Arnt Richard JOhansen er god på lyd, til tross for sin sterke hørselshemming.