Hørte 180-dame morderens stemme

En 32 år gammel kvinne fra Lærdal i Sogn og Fjordane er blitt sentral i etterforskningen av trippeldrapet - og jakten på en ukjent femtemann. Kvinnen, som jobber på nummeropplysningen 180, skal ha overhørt en telefonsamtale bare en uke før drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som ringte fortalte at Anne Orderud Paust og hennes foreldre skulle drepes.

Kvinnen skal ha blitt avhørt i Sogndal kort tid etter trippeldrapet på Sørum i pinsehelga for over to måneder siden. Avhøret skjedde før Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble pågrepet.

Kvinnens forklaring står i sterk kontrast til politiets teori om at Per Kristian Orderud er hovedmannen bak drapene.

I sin forklaring sier kvinnen at en ukjent mannsperson varslet om at det kom til å bli begått tre drap. 32-åringens forklaring er hemmeligstemplet av drapsetterforskerne på Sørum. Hun kjenner verkenOrderud- eller Paust-familien.

Troverdig forklaring

I midten av mai skal en mannsperson ha ringt Telenors nummeropplysning 180. Den 32 år gamle kvinnen svarte. Etter det Dagbladet forstår, skal damen på nummeropplysningen ha overhørt en samtale mellom to personer, hvor det ble snakket om å drepe Anne Orderud Paust og hennes foreldre.

Det virket som den ukjente mannen kjente de tre drepte.

Politiet har ikke klart å finne ut hvem denne ukjente mannen er, men kilder sier at det er utenkelig at det er noen av de siktede. Overfor Dagbladet blir det understreket at det også tydet på at denne mannen står bak - eller vet noe om - attentatforsøkene mot Anne Orderud Paust og hennes avdøde ektemann, Per Paust, i fjor sommer. Politiet oppfatter 180-damens forklaring som troverdig.

Bare en uke etter den mystiske telefonsamtalen ble Anne Orderud Paust og hennes foreldre likvidert i den moderne kårboligen. Etter det Dagbladet vet, er det aktuelt for politiet og lensmannen i Lærdal å avhøre 32-åringen på nytt. Politimester Jørgen Høidahl på Romerike vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger.

Krever tilgang

Dersom det stemmer at kvinnen har overhørt en samtale på 180-opplysningen, strider dette blant annet mot Telenors egne regler.

- Teknisk er det mulig for en operatør på opplysningstjenesten å overhøre en samtale, sier informasjonsdirektør Sissel Faller i Telenor Media. Hun understreker at alle som jobber på opplysningstjenesten er underlagt taushetsplikt, og har underskrevet en erklæring.

- Det kan ha skjedd ved et uhell eller en tilfeldighet, sier Faller.

Tre av forsvarsadvokatene vil ikke motta saksdokumenter som ikke kan forelegges klienten. Nå krever de å få tilgang til avhøret, som er så hemmelig at advokat Frode Sulland måtte forlate forhørsretten da dokumentet ble presentert på et av fengslingsmøtene.

- Dersom disse opplysningene stemmer, er det høyst besynderlig at dette blir hemmeligholdt forsvarerne, sier advokat Steinar Wiik Sørvik.