Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjøanemone:

Hørte dattera (7) skrike fra vannet

- Har aldri sett henne ha så vondt, forteller pappa Atle Kleppe, etter en badetur utenom det vanlige.

SJØANEMONE: Evelyn (7) ble eksponert for en sjøanemone på badetur. Slik så beinet hennes ut da de kom hjem. Foto: Privat
SJØANEMONE: Evelyn (7) ble eksponert for en sjøanemone på badetur. Slik så beinet hennes ut da de kom hjem. Foto: Privat Vis mer

Da Atle Kleppe tok med seg barna på en badetur tiI Bjørnavågen på Tysnes, fikk de seg en overraskelse. På badeplassen de hadde funnet måtte de gå gjennom litt tang og tare i vannkanten, før man kom ut i ren sandbunn.

- Vi svømte og koste oss. Plutselig hørte jeg et skrik fra dattera mi Evelyn. Hun løp opp på land, og sa hun var blitt bitt av noe, forteller Kleppe til Dagbladet.

Det var Tysnesbladet som skreiv om saken først.

Han trodde først sjuåringen hadde blitt brent av en brennmanet. Men da han gikk til vannkanten fikk han øye på noen brune sjødyr med tentakler blant all tangen.

- Jeg tok opp en i hånda. Den var på størrelse med et eggeglass. Så kastet jeg den ut igjen.

- Spyl med saltvann

Etter hvert begynte Kleppe å undersøke på internett hva det kunne være. Da fant han en artikkel fra i fjor om at det var funnet sjøanemoner i Austevoll kommune, som ikke er så langt unna badeplassen.

GÅR BRA: Evelyn ble først litt redd for å bade igjen, men har funnet en måte å ikke komme borti sjøanemone igjen. Foto: Privat
GÅR BRA: Evelyn ble først litt redd for å bade igjen, men har funnet en måte å ikke komme borti sjøanemone igjen. Foto: Privat Vis mer

- Hun gråt og såret ble hovent fort. Jeg har aldri sett henne ha det så vondt, forteller Kleppe.

Det er nå seks dager siden Evelyn ble brent, og såret er ikke hovent lenger. Likevel forteller pappa Atle at hun fortsatt får vondt når hun tar på det.

- Jeg har lært at det er viktig å spyle det med saltvann, og ikke gni på det med hendene. Jeg synes det er viktig å informere andre foreldre om dette, sier han til Dagbladet.

- Barn spesielt utsatt

Forsker ved Havforskningsinstituttet Gro Van Der Meeren sier til Bergens Tidende at hun er sikker på at Evelyn har vært eksponert for en sjøanemone, da hun fikk se bildene.

Til Dagbladet forklarer hun at sjøanemoner har nesleceller i tentaklene sine. Hvis man kommer borti dem så sprekker giftcellene, som inneholder en liten nål som kan stikke hull på tynn hud.

SJØANEMONE: Sjøanemoner er nesledyr med tentakler, og én fot. De har giftceller i tentaklene. Foto: Shutterstock
SJØANEMONE: Sjøanemoner er nesledyr med tentakler, og én fot. De har giftceller i tentaklene. Foto: Shutterstock Vis mer

- Jeg har tatt i dem selv, og det gjør ikke vondt å la dem henge i fingertuppene. Men hvis man får det på tynn hud, så kan nålene stikke. Det er ikke farlig, men plagsomt og smertefullt, forteller Van Der Meeren.

Hun sier at barn kan være spesielt utsatt fordi de har tynnere hud.

Forskjellig typer sjøanemoner har blitt sett i Norge tidligere, men da av dykkere på mange meters dyp. Det er relativt nytt at de har nådd buktene hvor folk bader.

UTSLETT: Da Malin Aune (28) kom opp fra vannet hadde hun et gåsehud-lignende utslett på kroppen. Foto: Privat. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ny i Norge

Forskeren sier til Dagbladet at det ikke har vært forsket på arten i Norge ennå, ettersom den er såpass ny her til lands.

- Det har vært flere av dem de siste to åra. De har blitt funnet i Sunnhordland, og i fjordene rundt Bergen. Men det er også i nærheten av Ålesund. Vi vil gjerne vite hvis noen har sett det flere steder, sier hun.

MERKE: Slik så låret til Evelyn ut etter hevelsen gikk ned. Foto: Privat
MERKE: Slik så låret til Evelyn ut etter hevelsen gikk ned. Foto: Privat Vis mer

Hun anbefaler voksne å se litt rundt i bukter før man bader, og eventuelt rydde bort sjøanemonene ved å flytte dem til et annet sted.

- Disse brune anemonene er ofte samlet i flokk, så finner du én, er det sikkert ti i nærheten.

Hun sier det kan være lurt å også la barna ha på T-skjorte eller badetights når de bader på steder hvor det har vært observert sjøanemoner.

- Det er mye rart i sjøen, men det må ikke ta badelysten fra folk.

Dagbladet snakker med Kleppe rett før familien skal ut på en ny badetur. Han forteller at opplevelsen ikke har skremt Evelyn fra å bade igjen.

- Hun sa først at hun aldri skulle bade igjen, men nå har vi blitt enige om at hun skal bruke badetights, så hun ikke blir brent igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!