Kongsberg:

- Hørte dødsskrik

Flere vitner beskriver hendelsen i Kongsberg som svært dramatisk. - Dette kommer jeg aldri til å glemme, sier et vitne til Dagbladet.

UNDERSØKER: Politiet har sperret av store deler av Kongsberg onsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDERSØKER: Politiet har sperret av store deler av Kongsberg onsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Klokka 18.13 onsdag kveld fikk Sør-Øst politidistrikt flere meldinger om en alvorlig hendelse i Kongsberg.

Fem personer mistet livet og ytterligere to personer er skadd etter at en person beveget seg rundt i Kongsberg og skjøt med pil og bue. De får behandling ved intensivavdelingen på sykehuset, men skal ikke være livstruende skadd. En av de skadde er en politimann i sivil.

Én person er pågrepet og siktet i saken. Under pågripelsen avfyrte politiet varselskudd, opplyser politiinspektør Øyvind Aas i Sør-Øst politidistrikt under en pressebrifing klokka 23.15.

Den dramatiske hendelsen har rystet lokalsamfunnet.

SPERRET AV: Storer deler av sentrum vest i Kongsberg er sperret av.Foto: Bjørn Langsem, / Dagbladet
SPERRET AV: Storer deler av sentrum vest i Kongsberg er sperret av.Foto: Bjørn Langsem, / Dagbladet Vis mer

- Dødsskrik

Thomas Nilsen, som bor i området, hørte skrik han beskriver som «såpass urovekkende at man la merke til dem».

- Ikke mange minutter etterpå, kom det nok en gang noen vanvittige kvinneskrik. Jeg har aldri hørt liknende. Det var dødsskrik, forteller han til Dagbladet.

Han legger til:

- Så hørte jeg stemmen til en mann, før det stilnet hen.

GRÅTKVALT: Flere personer er skadd og flere er omkomne etter en skyteepisode i Kongsberg sentrum onsdag kveld 13. oktober. Vis mer

Etter de intense skrikene gikk Nilsen ut for å se hva som foregikk. I gata - som han beskriver som en fredelig gate - var det store politistyrker og flere som drev med livreddende førstehjelp.

- Jeg snakket med en kvinne som hadde sett en stor flenge i låret på en annen. Rundt var det en stor blodpøl. Det gjør inntrykk. Vanvittig inntrykk, sier Nilsen til Dagbladet.

Han omtaler hendelsen i nabolaget som «uvirkelig».

- Det er så uvirkelig at man ikke klarer å ta det innover seg. Dette er noe jeg kommer til å ha med meg hele livet. Jeg kommer aldri til å glemme de skrikene.

- Blålys over alt

Politiet har bekreftet at det er flere åsteder, blant dem Coop Extra-butikken i Myntgata.

I leiligheten over matvarebutikken, bor Magnus Ledum (64).

- Jeg hørte ikke noe unormalt før brannalarmen gikk i hele bygget. Da kikket jeg ut vinduet, og plutselig var det blålyset overalt nede og uten for her. Og i løpet av kort tid kom det mange flere bevæpnede politifolk her, sier Ledum til Dagbladet ved 23-tiden.

Han antar at klokka var like før 18.30 da han hørte brannalarmen og så blålysene utenfor.

- Jeg ante ikke hva som skjedde før jeg så på nyhetene like etter. Jeg antar at brannalarmen ble utløst i butikken. En ambulanse kom også raskt, men den hadde ikke alarm eller lys som fortalte at det hadde skjedd noe spesielt under her, sier Ledum som selv ikke har vært ute onsdag kveld.

KONGSBERG: - Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas. Video: NTB, Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Konfrontasjon med politiet

Nilsen forteller at politiet på stedet var tungt bevæpnet, men at de var velorganiserte og forsøkte å berolige personene i området.

Gjerningsmannen ble pågrepet klokka 18.47 – 34 minutter etter at politiet mottok de første meldingene.

Politiet opplyser at det har vært en konfrontasjon mellom mannen og politiet, før mannen stakk av.

- Så går det en periode før vi får kontroll på ham igjen, sier Aas.

Mannen er satt i arrest, men er foreløpig ikke avhørt. Politiet har per nå ingen opplysninger som tyder på at det har vært flere gjerningspersoner involvert.

- Grusomt

Kongsberg kommune har satt krisestab for å kunne ta imot berørte innbyggere.

- Det er helt grusomt, og det er helt ufattelig. Det har ikke helt gått opp for oss ennå. Det er bare helt ufattelig, sier Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand i Kongsberg til Dagbladet.

- Nå har dette skjedd og da må vi alle sammen takle det best mulig, og vi har tiltro til at vi skal klare det, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer