Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trailerkollisjonen i Snåsa:

Hørte eksplosjon og sprang mot åstedet

Ola Hammer Langleite var første person på åstedet der to trailere kolliderte i Snåsa. - Det var flere eksplosjoner, sier han.

FØRSTE PÅ STEDET: Ola Hammer Langleite tok beina fatt da han hørte smellet fra kollisjonen på E6. Foto: Lars Lilleby Macedo / Privat
FØRSTE PÅ STEDET: Ola Hammer Langleite tok beina fatt da han hørte smellet fra kollisjonen på E6. Foto: Lars Lilleby Macedo / Privat Vis mer

Ola Hammer Langleite bor rett ved E6 ved Hammer i Snåsa. Søndag kolliderte to trailere bare noen hundre meter fra hjemmet hans. To personer omkom.

- Jeg hørte et kraftig smell. Et slags dønn. Det ristet i hele huset. Det ante meg at det hadde vært en ulykke, sier han til Dagbladet.

Like etterpå så han kraftige flammer fra veien. Han hoppet i støvlene og løp opp til hovedveien. 48-åringen var den første på åstedet.

Sønnen hadde i forkant funnet fram brannslukningsapparatet. Men de skjønte raskt at det var til ingen nytte. På stedet var det voldsomme flammer og flere eksplosjoner fra en av trailerne.

- Jeg sprang i full fart for å gjøre noe. For å se om noen hadde overlevd. Jeg tenkte bare på å redde liv.

TO OMKOM: To personer er bekreftet omkommet i en trafikkulykke mellom to trailere på E6 ved Snåsa i Trøndelag. Foto: Lars Lilleby Macedo Vis mer

Måtte holde avstand

Langleite ringte nødetatene og fikk beskjed om å holde seg på avstand. Han forteller at brannvesenet var på stedet etter cirka 20 minutter, mens det tok lenger tid før ambulansen kom fram.

- Jeg måtte holde avstand og ta vare på kvinnen som kom seg ut, sier Langleite.

En kvinne i 20-åra, som var passasjer i traileren som tok fyr, reddet seg ut gjennom et knust vindu da kjøretøyet begynte å brenne. En annen kvinne, som kjørte inn i ulykken, ble lettere skadd.

Politiet og Statens Vegvesen etterforsker årsaken til ulykken. Havarikommisjonen ankom også stedet søndag. Trafikkoperatør Pål Haugbro i Vegtrafikksentralen Trøndelag sier at det ikke var glatt på veien da kollisjonen inntraff. Dette er Langleite uenig i.

- Det var skikkelig glatt. Skikkelig hålk. Det hadde regnet og så fryst, og var underkjølt regn akkurat der, sier han.

- Farlig vei

Han forteller at han lenge har vært bekymret over dårlig sikt i den aktuelle svingen.

- Det er 80-sone på stedet nå. Det burde vært vurdert 70-grense og skilting.

Langleite har de siste 15 årene vært vitne til tre storbilulykker i den samme svingen. Han mener tungtrafikken burde vært flyttet over på tog.

- Vi som bor her får disse dødsbombene på 40 tonn på nært hold hver dag.

Dagbladet har vært i kontakt med flere naboer, som ikke er overrasket over at det har skjedd en alvorlig ulykke på veistrekningen.

- Veien, som går fra Holum og ned til Hammer, er farlig, sier en nabo.

- Mange ulykker

En annen viser til «dårlige og glatte» veier ved dødsulykken som fant sted bare 400-500 meter fra huset hans.

- Dette må være den fjerde traileren som har kjørt ut på stedet de siste fire åra. For to år siden lå det en trailer på eksakt samme sted. Dette er ikke uvanlig, men heller noe vi har ventet på, sier han.

Begge ønsker å være anonyme.

Karin Håpnes forteller Dagbladet at det har vært mange ulykker og nestenulykker på samme sted.

- Veien har en dårlig dosert sving, og er veldig uoversiktelig. For oss som har landbrukseiendommer og er avhengig av å bruke E6, burde veien vært lagt om for å få mye bedre sikt, sier hun.

- Ikke mange klager

Trafikkoperatør Pål Haugbro i Vegtrafikksentralen Trøndelag sier at de ikke har mottatt mange klager på denne veien, men at det hender at det blir dårlige kjøreforhold på vinteren.

- Det var ikke glatt da ulykken skjedde. Vi har ikke fått meldinger om vanskelige kjøreforhold verken før eller etter ulykken, sier han.

Han forteller at det er mange vogntog som kjører på E6 og at det dermed blir en del trafikk over veien.

- Men dette stedet er ikke et typisk sted der vi ser at vogntog sliter på vinterføre.

E6 er den mest prioriterte veien - den veien der entreprenøren har kortest tiltakstid. Trafikkoperatøren forklarer at Europaveien skal prioriteres først og at det er her kravene er strengest.

- Kjøreforholdene skal være bedre enn på veier med mindre årsdøgnstrafikk.

Avhører vitner

De omkomne var en norsk mann i 30-årene bosatt i Steinkjer og en utenlandsk mann i 40-årene. Begges pårørende er blitt varslet.

- Vi har hatt våre krimteknikere på stedet, og Statens vegvesens ulykkesgruppe har også arbeidet der. Begge kjøretøyene er tauet vekk og vil bli undersøkt, sier etterforskningsleder Kjersti Lysholm i Trøndelag politidistrikt til NTB søndag kveld.

Politiet har avhørt vitner og har hatt en kort samtale med kvinnen som klatret ut av det brennende lastebilvraket.