Hørte eksplosjoner i dødstunnelen

Overlevende fra tunnelbrannen i Østerrike forteller at de hørte eksplosjoner når de løp vekk fra det brennende toget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergingsmannskapene jobber nå med å få ut de levningene etter den aller siste av de omkomne etter den grufulle brannen i skibanetunnelen.

Antall døde er nå fastslått til 155. 152 ble funnet i tunnelen, tre ved endestasjonen. Ingen av likene er så langt identifisert, og det jaktes på tannbørster, barberblader og annet i de omkomnes bagasje som kan gi DNA-spor for identifisering.

Politiets etterforskere har fortsatt ikke funnet årsaken til brannen, men flere spor blir nå etterforsket. I går ble det klart at det var funnet en væske, muligens et smøremiddel, på skinnegangen.

Nå forteller overlevende etter ulykken at de hørte eksplosjoner fra det brennende toget.

- Vi hørte to kraftige eksplosjoner rett etter hverandre, sier noen medlemmer fra en tysk skiklubb som var blant de overlevende.

De hørte eksplosjonene like etter at de klatret ut av et knust vindu. Like etterpå røk en stålkabel, og gnistregnet sto.

- Vi var alle i panikk, og fryktet at det brennende toget skulle løsne og rulle nedover rømningsveien, sier en overlevende.

Flere av de overlevende er fortsatt for traumatisert til å kunne avhøres.

Hørte bankelyder

En av avgangene med tunnelbanen, antageligvis den rett før ulykkesavgangen, skal også ha fått problemer på vei opp tunnelen.

Østerrikske Regina Rammer fortalte i går de lokale tv-nyhetene at toget hun tok stanset inne i tunnelen, og at hun hørte en bankelyd. «Omtrent som når du slår en hammer på et rør», sa hun.

Etterforskerne er forsiktig med å uttale seg, og oppgir både mangelen på avgjørende bevis og hensynet til etterforskningen og mulig påtale som årsak. Påtalemyndighetene vurderer fortsatt om det skal reises straffesak.

Helt

Tyskeren Erwin Goetz omtales nå som helten etter katastrofen. Han ledet en gruppe overlevende nedover i tunnelen, bort fra røyken og flammene. Han prøvde å få med seg flere, men greide ikke å overtale de.

- Du kan jo prøve å forestille deg hvordan det er å dra på skiferie med 50 venner, og bare komme hjem med 30, sier han.

<B>FRAKTES INN: Esker med utstyr for å frakte de omkomne ut i, fraktes inn i tunnelen i Østerrike.
<B>VANSKELIG ARBEID: Arbeidet med å hente ut de omkomne etter ulykken i Østerrike, er vanskelig, og tar lang tid.