Jordskjelv utenfor Måløy:

- Hørte et stort brak

Natt til fredag ble det registrert et jordskjelv, med en styrke på 3,8, utenfor Måløy i Vestland.

MERKET JORDSKJELVET: Karina Forbord Lofnes (34) fra Måløy våknet på natta da hun hørte og merket skjelvet. Samboeren hennes merket ingen ting til skjelvet. Foto: NTB
MERKET JORDSKJELVET: Karina Forbord Lofnes (34) fra Måløy våknet på natta da hun hørte og merket skjelvet. Samboeren hennes merket ingen ting til skjelvet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg våknet da jeg hørte et stort brak og at det regnet mye ut. Først trodde jeg at det var torden, men så kom det et kraftig skjelv. Både senga og kommodene ristet, sier Karina Forbord Lofnes (34) til Dagbladet.

Klokka 03.47 natt til fredag ble det registrert et jordskjelv 40 kilometer vest for Måløy i Vestland, der Lofnes bor.

Det var først amerikanske USGS melder at jordskjelvet med en styrke på 3,9. Seinere meldte jordskjelvvarselet i Norge Norsar at jordskjelvet hadde en styrke på 3,8.

- Først syntes jeg det var litt ekkelt, men skjelvet varte ikke lenge.

- Samboeren min merket ingen ting, men jeg prøvde å vekke henne. Om morgenen ringte jeg til mamma og snakket med flere av de andre foreldrene på skolen til barna. Noen av dem hadde opplevd at hele huset ristet.

Til tross for at flere av møblene i huset til Lofnes ristet, opplyser hun at det verken er noe som har blitt ødelagt eller flyttet seg.

- Jeg har opplevd noen skjelv tidligere, men jeg har aldri opplevd at det ristet like mye som denne gangen.

JORDSKJELV: Figuren viser hendelsen registrert på NORSAR sine stasjoner i Innlandet og på Holsnøy nord for Bergen. Foto: Norsar
JORDSKJELV: Figuren viser hendelsen registrert på NORSAR sine stasjoner i Innlandet og på Holsnøy nord for Bergen. Foto: Norsar Vis mer

- Kan oppleves ubehagelig

Jordskjelv.no, som drives av Norsar, opplyser de at det ikke er uvanlig med jordskjelv utenfor kysten av Vestlandet.

Volker Oye, jordskjelvvakt ved Norsar og professor i Seismologi ved Universitetet i Oslo, opplyser til Dagbladet at det ikke er uvanlig å merke jordskjelv som har en styrke på over tre.

- Vanligvis kan vi merke at det rister i hus dersom skjelv har en styrke på over tre, og det kan oppleves litt ubehagelig. Dersom skjelv har en styrke på over fire, så ser vi at det kan komme ødeleggelser på bygninger, sier han til Dagbladet.

SJELV: Jordskjelvet traff 40 kilometer utenfor kysten til Måløy. Foto: Skjermdump/Map data Google/Norsar
SJELV: Jordskjelvet traff 40 kilometer utenfor kysten til Måløy. Foto: Skjermdump/Map data Google/Norsar Vis mer

Siden år 2000 har det blitt observert sju jordskjelv med styrke mellom 3 og 4 i det samme området, opplyser han.

- I gjennomsnitt ser vi at det har vært et større skjelv på over tre hvert tredje til fjerde år. Det varierer alltid fra år til år hvor mange skjelv som kommer, sier Oye.

- Vanskelig å forutse

Professoren opplyser videre at det kommer til å komme flere skjelv i dette området i framtida.

- Men det er vanskelig å forutse når skjelvet kommer og hvor store de kommer til å bli. For å finne ut av dette, må vi eventuelt gjennomføre en analyse over lang tid, og denne kunnskapen har vi dessverre ikke enda, sier han.

VESTLANDET: Tidligere registrerte jordskjelv utenfor kysten til Vestlandet. Foto: Skjermdump/Map data Google/Norsar
VESTLANDET: Tidligere registrerte jordskjelv utenfor kysten til Vestlandet. Foto: Skjermdump/Map data Google/Norsar Vis mer

Det er flere grunner til Norge har hatt flere jordskjelv opp gjennom tidene, som strekker seg fra Måløy til Stavanger.

- Det skjer fordi vi har noen store forkastningssoner, som har vært aktive siden istida. En annen grunn er at vi har landheving, men også at det er spenninger i jordplatene. Jorda er dynamisk og fordi Europa og Amerika rykker seg fem til seks centimeter hvert år, så skjer det spenninger, forklarer Oye.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer