Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hørte ikke noe fra bussen

Alarmsentralen har ikke registrert nødanrop fra bussen der tre ble drept.

INGEN INDIKASJONER: Helse Førde har ikke registrert noen nødmeldinger fra innsiden av Valdresekspressen. Foto: Dagbladet
INGEN INDIKASJONER: Helse Førde har ikke registrert noen nødmeldinger fra innsiden av Valdresekspressen. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLORØ/OSLO (Dagbladet): Klokka 17.21 mandag fikk AMK den første meldingen om at en buss var involvert i en trafikkulykke på fylkesvei 53 i Årdal. Helse Førde tok i går selvkritikk for at de ikke varslet politiet før klokka 17.35.

Dagbladet fortalte i går at alarmsentralen klokka 17.40 mandag fikk første varsel om dødsdramaet på bussen. Meldingene inn til AMK-sentralen gikk ut på at en mann med kniv var sett inne i bussen og folk var skadd. En annen melder fortalte at det virket som om noen hadde tatt gisler i bussen. En annen meldte at en person hadde forskanset seg, får Dagbladet bekreftet.

- Da situasjonen endret seg fra å være trafikkulykke til en mulig gisselsituasjon bestemte jeg at vårt ambulansepersonell ikke skulle ta seg bort til bussen. Slike oppdrag er det politiet som skal håndtere, sier beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde til Dagbladet.

Ikke lyd fra bussen Fra klokka 17.21 til 17.33 kom det 27 nødanrop til AMK. Flere av nødmeldingene ble avbrutt på grunn av dårlig mobildekning.

- Det er ingen indikasjoner om nødanrop fra noen av personene på bussen. Hadde noen av de forsøkt, men ikke fått svar hadde det vært registrert hos oss. Eneste er hvis de på grunn av manglende dekning ikke fikk kontakt med basestasjonen. Det vet vi ikke, sier Sæbø til Dagbladet.

To ambulanser med til sammen fire personer ble sendt til åstedet. De var på plass klokka 17.50, opplyser Sæbø. Et ambulansehelikopter landet også i nærheten med et mannskap på tre personer. Politiet ankom åstedet med første patrulje klokka 18.48. Sæbø kritiserer ikke politiets responstid, men beskriver at det ble lenge å vente for ambulansepersonellet på stedet.

- Minuttene ble veldig lange. Det er profesjonelle folk som bare ønsker å gjøre sitt ytterste for å hjelpe personer i nød, sier Sæbø.

Mens de sto og så på bussen fra trygg avstand visste de ikke om det var skadde, levende eller døde personer om bord. De sto så nære at de kunne se en person i bussen som antas å være den pågrepne asylsøkeren (30).

- Når det er oppdrag hvor kniv eller andre våpen er involvert skal ikke ambulansepersonell gå først inn i situasjonen da de kan utsette seg selv og andre for fare. Dette forholdt ambulansepersonellet på stedet seg til, sier Sæbø til Dagbladet.

Klokka 18.47, bare minuttet før politiets ankomst, valgte brannmannskaper å overmanne knivmannen og holdt ham til politiet tok over.

- Ikke fornøyd Politiet i Sogn og Fjordane varslet i går at de skal ha en full gjennomgang av hendelsen.

- Vi er ikke fornøyd med den responstiden, sier politimester Ronny Iden.

Stabsjef Stig Inge Hagen i Sogn-politiet sier det kom noen nødmeldinger til politiet i forbindelse med trippeldrapet.

- Jeg vet ikke om noen av anropene kommer fra passasjerene eller sjåføren, sier han.

Ett av de første vitnene til stedet var Roald fra Trøndelag. Han snakket med den drapssiktede 30-åringen fra Sør-Sudan, melder NRK.

- Jeg ser først jenta ligge i midtgangen, og skjønner at her er det snakk om noe annet enn en bussulykke, sier han til kanalen.

Han og flere andre vitner forsøkte å komme seg inn i bussen ved hjelp av steiner og de forsøkte å få mannen inne i bussen til å trekke i en nødsnor for å få vinduet.

- Vi forsøkte å snakke med ham og spurte om han trengte hjelp. Da tok han seg til halsen. Vi trodde han hadde vanskelig for å puste og gikk imot ham da han løftet en kniv og kom imot oss, sier mannen til NRK.

Til VG sier de to første vitnene på stedet, Geir Kjørum og Reidar Bjørke, at da de kom til stedet var det høyt turtall på bussen. Da de de nærmet seg bussen ble de møtt av et fryktelig syn, men tenkte det var en ulykke. De så blant annet den døde  bussjåføren. Kjørum forteller at de hamret på bussen med stein for å komme seg inn.

- Alle hadde et desperat ønske om å hjelpe de som kunne være i bussen. Alt fokus var på de skadde, sier Kjørum til VG.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media