Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hørte «Kursk» forlise

USA hadde to spionubåter i Barentshavet da «Kursk» eksploderte og sank. De tok opp hele katastrofen på bånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks dager seinere, 18. august, gikk en av dem, den atomdrevne jagerubåten «Memphis», til Bergen. Herfra sendte skipet alle informasjoner om katastrofen til den amerikanske marinens etterretningssenter i USA for analyse. Lydbildet støtter den amerikanske teorien om at den russiske kjempeubåten forliste fordi en av dens egne torpedoer eksploderte, skriver The New York Times.

- Våre ubåter hører alt som foregår under vannet. Årsaken til katastrofen er temmelig klar, sier er militær talsmann i Washington til avisa.

Flåteøvelsen som «Kursk» deltok i, er en av de største Russland har gjennomført. Den ble overvåket av både norske og amerikanske skip. Øvelsen ble fulgt både over og under vann, fra lufta og fra land, ifølge Times. Pentagon vil ikke bekrefte tilstedeværelsen da «Kursk» gikk til bunns.

Bare «Memphis»-besøket i Norge er offisielt.

Kunne de ha hjulpet?

Det amerikanske forsvaret vil ikke opplyse hvor nær de amerikanske ubåtene var den russiske da katastrofen skjedde. I og med at «Kursk» hadde våpen om bord utelukkes det at de var nærmere enn 8 kilometer. En tjenestemann slår fast at de i hvert fall var nær nok til å føle trykkbølgene fra den andre eksplosjonen.

Spørsmålet er om de var nær nok til å kunne hjelpe?

Manglet utstyr

Det amerikanske forsvaret opplyser bare at ubåtene ikke har med seg det redningsutstyret som ville være nødvendig i en slik situasjon. Men begge ubåtene ble i området etter katastrofen. Dermed har de også på bånd opptak av radiosamtalene mellom de russiske skipene som deltok i øvelsen, skriver The New York Times.